Thursday, 31 March 2011

Jom cite pasal baju sanding lagi!

Hehehe... Tak habis-habis la nak cite pasal baju yg di idam-idamkan...ha.... cecite2 (dialog hantu kak limah..haha) Nak cite ni... Setelah sekian lama...aku cam terminat dgn design ni..kena la sgt dgn konsep baju yg aku nk.. sesuai and sangat menepati piawaian yg dikehendaki ;p *theme bj sanding is; Ballerina, fairytale, Vintage but still ketimuran..(untuk menjaga kesopanan dan kesusilaan seorg wanita muslim..) ahaks... Klu aku jd designer bj mgkin lah aku pening pale nk wat design nye.. sbb ade 2 3 konsep yg perlu di wat untuk sepasang baju...GILER kan!!!!!! hahahahaha~ Here some picture berkonsepkan ballerina and fairytale...



Sangat nice kan.. nmpk cam soft je... tp itu adalah konsep nya sahaja. Apa yg disukai adalah kain yg mcm kain net tersebut..yg kembang2 tu.. comel sgt2 kan! Jenuh mengumpul gambar2 dr cik goooOgle ok.. Ada satu lagi gmbr.. This is bj yg Elyana pki time wedding.. English Vintage theme..Designer; Zery Zamry.


Comel kan net yg kembang2 tu.. so after mencari2... Aku terFALL in LOVE dgn baju Rizman Ruzaini. Giler gempak la kan sbb nk RR yg wat kan bj..cam mampu la pulak kan... haha.. before this I already told kat past entry nk leher cam 'kura-kura'..hik hik hik.. leher yg tggi tu... sbb nk tutup leher Bcause wearing tudung..nk butang berderet-deret kat belah belakang and nk ade ribbon kat belah pinggang...so today I show pulak design bahagian tgn and kain nye.... hehe... This picture dr magazine actually.. its from Pesona pengantin. Designer; Rizman Ruzaini.


Adakah anda lihat hujung kain tersebut?? Ya... ianya sama la dgn konsep ballerina yg ade net kembang byk-byk tu.. klu dpt sikit je kat hujung cam baju RR tu da ckup bgs dah! wawawa... lengan bj tu pulak.. akan ku pjg kan dan letak butang berderet cam kat belakang bj..Hujung lengan tgn tu pulak akan ku letak net kembang mcm kat hujung kain.... hohohohoho...Sangat la cerewet aku ini...hahaha... So...inilah design yg sgt di impikan. Tak tahu lah dapat ke tidak.. Harap2 kesampaian la! Amin.......~

Untuk next post...ada lagi gmbr-gmbr yg nk di kongsi.. jd singgah2 ok... :)

Buhbye!!

Lots of Love! ;
Qaseh Azrin

Wednesday, 30 March 2011

Hanya mahu membebel

Salam semua pembaca... (hik3..mcm la ade pembaca~)

Actually today berniat nak post pasal design baju..akan tetapi tiba-tiba tidak berMOOD yang agak baik disebabkan beberapa hal..jd, hari ni cuma rasa nak membebel. Tak tahu la pjg ke x entry membebel ni...huhu..

Dua tiga hari ni langsung x post apa-apa (Sbb x dpt nk mengadap laptop. Padan muka!). Sangat tidak ada idea dan tidak bermood. Tpi sempat lah membaca blog b2b dr satu ke satu... ada juga 2 3 blog yg aku follow sbb cam menarik.. Blog aku je x de follower..haha... dgn blog2 ni juga la dpt knl dgn beberapa manusia yg mulia hati.... yg nk berkongsi apa2 info... dan juga ade yg menjadi sahabat. Bagus kan. Tp............bile baca blog mereka lame-lame... hati aku jd tacing pulak. Hepi...Sedey..cemburu...mcm2 arr rase.. kadang2 klu teringt2 post dorang.. x le tido beb.. gua ckp btol ni..ahahaha.. agak sengal juga aku ni...

Nk taw kenapa aku hepi bace blog dorg..kerana ia wat aku sgt xcited tuk prepare wedding aku. Berkobar2 sekejap.. pastu sedey da pulak..
Rase sedey bila bc entry2 dorg yg best! Mcm2 cite ade.. aku pulak x tau nk post apa.. dok terperap dlm bilik and wat keje yg sama hari2.. x kan nk post bende yg sama hari2 kan..basuh  bj lipat bj kms dapur..keje2 suri rumah.. cam pelik je klu post camtu kat blog kan. betul x.. betul x? betul ke x.......aa... tgk..x de sape pn jwb... sbb aku x de pembaca...hahahaha...
Kenapa pulak aku rase cemburu dgn dorg.. ye la~ klu bc kdg2 dorg ade tulis vendor2yg dorg pilih tuk wedding dorg... paling gempak klu kat attire, photography, make up artist.. tgk ea...~ arma abd. rahman.......Zery Zamry.........Rizman Ruzaini..........Shahrir Nurdin....... CandidSyndrom.........Fiza Zainuddin.........Nurul Syukor..........x ke gempak tu... sgt hebat kerana mereka boleh menggunakan khidmat2 mereka2 yg sgt famous amos ni! uhuhu.. Klu aku nk..mmg la mampu juga...tp cuma MAMPU BERANGAN! haha..
Lagi satu cemburu dgn diri mereka juga.. Kerjaya mereka2 ni.. Graphic designer...phtographer... Engineer.. mcm best je hari2 mereka ni...

Lalu aku pun berfikir...BOLEH TAK SAYA JD MCM TU?? paling koman...jd photographer pn jd la... huhu..mcm la bgus sgt amik gmbr nk jd photographer knon.........sok2 aku upload gmbr wedding yg aku penah amik la ea...pastu sape2 yg mulia hati komen hasil kerja aku yg x seberapa hebat cam org2 di luar sana...

Jumpa lg di next entry okay! buhbye...

Lots of Love! ;
Qaseh AzRin

Thursday, 24 March 2011

Baju oh baju...

Lame juga x mengupdate blog aku ni.. Buat itu buat ini sampai x sempat2 nk post ape2. Huh... hari ni kembali la berfikir psl majlis aku. Emm...BAJU. Baju nikah, berinai, khatam al-Quran, sanding & bertandang. 5 pasang! wahhh~ klu ikut perancangan ade satu lg bj. Dress ala2 white gown untuk outdoor photography mcm pre-wedding tu.. klu jd, 6 psg la.. agak la gila kan. X sedar diri betul.. ingat awak anak raja or anak menteri ke.. anak dato' pun bukan okay..haha.. Fikir untuk bj nikah je entah berapa bulan.. adoi.. susah nye jd pengantin....dah tu cerewet pulak tu...Pening!
Ni contoh design baju yg aku agak berminat.. tp x tau la mana satu yg comfirm.. Kena tgk fabrik yg akan dibeli nnt.


Sangat2 suka design yg 1st tu.. nmpk simple jew..kan! mengikut pemerhatian hamba..cutting nye yg nmpk agak longgar di area punggung tu agak memudahkan la jugak ketika duduk bersimpuh nnt! hahaha...lagi satu, ianya sangat menepati piawaian konsep fabrik yg di ingini untuk nikah iaitu fabrik chiffon..Ha...tu baru baju untuk majlis nikah...

Untuk berinai pulak, opkos la songket yg menjadi pilihan..pastinya hijau! before tgk serina anak chef wan tu pki lagi da berkenan di hati.. sbb my mom wearing green songket time berinai dlo..saje la nk mengimbau kngan mama..haha.. lgi pun we all sgt suka hijau!!! nah... bju songket.. saje collect some pictures..kot2 la sesape tcari2 color tema ke..dapat la ilham skit after singgah blog ni .. ngee..


Personally, sgt suke sume bj songket atas ni.. if want me to susun ikut urutan, green is no. 1. next is purple, pink, maroon, krim, and red :) sangat teruja.. & sangat2 cantik when we wearing cucuk sanggul with songket rite....hihi..I'll wearing songket too time bertandang nnt klu ikutkan perancangan..sbb songket is never lapuk kan dlm gmbr :p

Lets talking bout baju sanding pulak.. for reception, I choose white color..for looking nice cause wearing tudung..and match dgn badanku yg kecik ni, i'll never wearing dress labuh or jubah.. or something yg wat aku nmpk lgi cemetot..haha.. choose lace as a fabric, potongan leher yg agak tggi, berbutang di bahagian blkang is my choice! mcm kat gmbr ni...


Ribbon kat pinggang tu pun nmpk sweet kan...This is some design yg di survey2. So..wait for the final bj for nikah, berinai, bersanding and bertandang ok! hihi..

Tata! ^^

Lots of Love! ;
Qaseh AzRin


Wednesday, 9 March 2011

Wedding Inspiration Board!

Hello....
Since smlm tak ada post apa-apa..sebab dok mengadap adobe and cik google cr gmbr untuk wat inspiration board ni... mula2 wat satu jew.. tetibe byk pulak jd nye... hahaha... Camni la kot org nk kawen.. excited bebeno menengok gambo2 kawen org... huhu... Enjoy la dgn gmbr2 ni okay!

White inspiration board

Pink inspiration board

Purple inspiration board

Green inspiration board

Red inspiration board

Yellow inspiration board

Peach inspiration board

Turquoise inspiration board

Orange inspiration board

Haa....nice bukan.. berkobar2 nk kawen klu tgk gmbr2 ni..huhu... Klu tgk kat board pink and purple tu klu nk taw ade persamaan dlm picture tu.. nak taw ape...org yg berbaju lace pink and org yg berbaju songket ungu itu.. kedua2 bernama Nadia.. nnt klu ada anak aku ltk jugak nama nadia... mesti anak aku cantik punya...hahahaha~

Enjoy la dgn post hari ini okay! Muahh muahh~

Lots of Love!;
Qaseh AzRin

Tuesday, 8 March 2011

Checking and update checklist!

Ohh laaa laaa~
Posting back now…. Apa nak di tulis agak-agaknya kali ini.. Jeng jeng jeng….
Checking my check list referring to the 1 post! Huhu…di sebabkan aku byk sgt fikir for this wedding, aku da pening and bersepah2 bnde dlm kepala ni.. huh..klu camni sampai kesudah.. mmg sume jd berserabut. Fokus! Fokus! Kembali lah ke pangkal jln Cik Zira Oiiiii! Hahaahaaa~

Jom la check ea..

1. Kursus kahwin!
Klu x nk pegi this month tp abg syg x dpt nk apply cuti.. so we try to go next month lah! 8)

2. Select the date and time of marriage.
After menimbang tara kepenatan pada majlis abg yg lps, kerja2 renovation rumah yg akan disambung serta kewangan yg masih dikumpul.. Tarikh2 penting yg telah di plan adalah seperti berikut;

Solemnization: 1 June 2012 (Friday) @ bride House
Berinai: 9 June 2012 (Saturday) @ bride House
Khatam Al-Quran: 9 June 2012 (Saturday-Night) @ bride House
Reception: 10 June 2012 (Sunday) @ bride House
Bertandang: 17 June 2012 (Sunday) @ Groom House

Hahahaha… giler skema je ayat atas tu kan
Jd, Itu lah tarikh yg telah dirancang.. Apa2 pun… Tuhan tentukan… J
Okay…Itu ttg tarikh dan tempat majlis berlangsung.. NEXT!

3. Choose a location and time of meals and make a reservation.
4. Ordering location and time of the wedding ceremony takes place.
For those items above, emm..using my aunt’s catering and this is not going to be a problem because the ceremony will be held at home! Lagi pun rumah auntie tu sblh umah aku jew..senang la nk discuss 8)

5. Determine the style and theme wedding ceremony.
Okay..klu ckp psl theme and style ni mmg la best… smpi leh syok sendiri nk menulis..haha…
Theme color for this wedding is pink and green at my home. Tp theme color untuk majlis rumah abg syg belum decide lg.. color2 yg aku dan dia agak tertarik is purple. Yellow also! Ha… mesti ceria la klu kaler kuning tu….huhu…
Untuk majlis kat rumah aku, aku cam tertarik dgn english vintage style. Country2 gitu.. Cam menarik kan..X caye cube tgk inspiration board bwh ni…


Go to the next point à

6. Setting the budget.
Budget segala perbelanjaan adalah sulit dan tidak sekalipun akan di tunjukkan ke umum… hik hik hik~

7. Choose the best wedding coordinators to arrange your ceremony.
Hihi.. The best coordinator for this ceremony is me la! Haha.. For all preparation aku akan bincang and decide dgn mama. Biler buat sendiri aku agak puas hati la kan sbb menepati piawaian yg telah di tetapkan… klu byk tgn kang tkut aku pulak la yg x bkenan.. last2 muka aku masam wktu wedding aku sendiri…nah… kat gmbr yg nk di simpan smpi mati pn msm je la berkekalan kan…haaa…padan la muke aku nnt…huhu…..

8. Collect the names of guests.
Ahaa…aku dah pun tulis sbhgian nama yg nk di jemput.. InsyaALLAH nama2 tersebut juga aku akan list kan dlm satu post bertitle ‘Guests of my wedding!’ haa…but not now okay… and from time to time aku akan update la list tu.. sbb takut ade yg missssss pulak nnt wpn slalonya ttp ade juge… huhu… tapi aku cube la untuk meminimumkannya. That list pun can be my reminder la kan. Fuh…maklum la..Muda2 pun kadang2 terlupa juga..wawawa~

9. Pilih Pengapit dan pengiring!
Waa…. Klu ni aku x berani nk decide skrg… sbb aku pun x de idea untuk ms ni… Yg ni aku akn update la lgi nnt…

10. Choose a professional make-up and hair do.
Emm..mak andam.. Maybe Kak Ema la.. klu hair do tu aku x risau sgt sbb im wearing scarf and shawl. Klu ade nk buat outdoor nye shoot…maybe la ade wat hair do… specially klu jd beli gown ‘Princess’ tu! Emm.. sebut gown tu cnfirm aku nk berangan.. adoiyai…..!!

11. Select catering.
Answer untuk persoalan ni lebey kurg sama cam jawapan no. 3 & 4. 8)

12. Select photography and videography.

Okay… Klu photography ni aku mesti amik dgn Darren punya sbb da comfortable keje dgn dia.. Nnt free aku nk discuss dgn dia untuk outdoor punye shoot.. Org pnggil slalo pre-wedding..huhu… Untuk videography… mmg aku x nk.. ntah..x suke la pulak… ;p

13. Choose a florist and event decorator location.
Oh yee..hampir terlupa pencarian kdi bunga aku.. ade ternampak kat klang last year..nnt bebile aku ajak abg syg survey2..klu nk amik kat kl cam jauh sgt la pulak kan…klu boleh actually decoration aku nk wat sndri jew.. Saving kan. DIY la ape yg le wat sendri pun.. baru puas hati. Cume wat masa ni aku nk cr kdi bunga yg le supply fresh cut flower sbb hantaran pun aku nk pki fresh flower kali ini..aaaa.. start pening balik la begini..byk la pula nk survey skrg ni……

14. Choose your wedding rings.

Klu ni…..haa.. simple je… ade duit pegi kdi beli terus! Ok x…haha…

15. Select music.
X penting sgt kot klu ni.. Bukak je lagu Maher Zain.. ok kan.. huhuhuhu….

16. Choose a wedding cake.
Aaa….sgt2 teringin nk ade cake yg cantik2…mcm ni…..



17. Select invitation card.
Buat masa ni aku nk tau costing satu kad klu design sndri..so..yg ni aku update nnt sbb x cnfm lg. hemm…

Cukup kot untuk hari ni punya post.. Jap  lg fkir tuk esk pulak :)
Smbg esk ok! muahhh muahhh~

Lots of Love! ;
Qaseh AzRin

Monday, 7 March 2011

Wedding Invitation card + myBlog sign

Waaa.. Sangat gumbira la kini!! *sungguh x sedar diri bahawasanya 2 hari lps aku kene gastrik! haha~ Meh bace mengape ku sgt2 exciiiited.
Selame 3 ari ku x mengepost di blog ni tetibe aku terase nk wat something kat adobe.. ye la..da lame aku x mengodek ape2 kat adobe tu kan sjk prepare wedding abg aku ri tuh.

First aku try design invitation card for my wedding la... almost siap tp segan la kan nk ltk kat blog.. ye la.. wat awl2 pn sbb nk tnjuk kat member and mnta dia wat costing ikut qty yg aku nk je.. Klu ltk kat sini... ttbe mhl and x jd nk tempah ikut design tu x ke aku sndri yg malo??!!! Wahahahahaha.. confirm malo beb! Baik aku gelak sendiri dlo...haahaa~
Aku tnjuk cover je la ea.. The simply wedding invitation card by me! tlg jgn tiru.. wahahahaha~


Comel kan kad yg aku wat tu..waa~ puji sndiri kan... sgt tidak malo...haha~ Tp aku suke gile card ni!


waa....lace wedding invitation card! giler la klu aku le wat camni.. berangan je boleh la.. okay! haha~ very simply and exclusive!! klu dpt yg pink putih tu aku sgt la happy..huhu..ok la.. we go to the next story okay!

Berbalik kpd story adobe td...Di kelapangan waktu kini jg... aku membuat bbrpa sign.. or watermark untuk gmbr2 blog aku ni.. slh satunya ada kat gmbr atas ni... comel kan sign pink green tu... very heart la sama itu sign..haha... tu yg teruja giler tu..haha
Ada 2 3 sign lgi yg aku wat untuk blog ni.. oo.. ade sweet icon and cute banner also untuk mencutekan lg blog ni..

After this, i'll collect a lot of picture and aku nk wat some inspiration board for wedding theme. Untuk majlis kat rumah aku nnt opkos da ade theme color nye..but x decide lg theme color kat rumah my fiance~ dats y aku nk wat inspiration board tu...haih...pening jg klu excited sgt.. Hello......setahun lg okay... so over tau nk kawen...haha~~~ Esok aku smbg lg... sudah jam 3 pagi kini... huuuuuhu...~ 8) mmuahh muahh!

Lots of Love! ;
Qaseh AzRin

Thursday, 3 March 2011

Wedding gown!!

Oh my god! Today I woke up in the morning and open the laptop as usual. After that, I checked my blog and blogs that I follow. Nah! I'm very interested in some bridal gowns are very charming.

See here!


Hurmmmm....Which one I want.... I really like the picture number 1 and 3. If I have a lot of money. I'm sure I bought all three of his once. :)
What do you think? Where a wedding gown is very very very gorgeous!!

Lots of Love! :
Qaseh AzRin

Tuesday, 1 March 2011

Our step now is survey and survey.....

Fuh....
Akhirnya selesai sudah majlis perkahwinan abangku. Meh la aku cite skit ttg wedding abg ku itu. Temanya Gold. Khemah dgn pelamin kebetulan match color.. Jd, mmg smart giler. Tgk la.. wedding planner nye aku pn kan..haha..Makan beradab aku ngan sepupu2 wat sndri. Tp terlupa nk ambil gmbr. Konon la nk tunjuk kan.. After siap je sume.. aktiviti kms la plk... seminggu jg la clear kan sume.. Skrg sume dah kembali spti biase and now kne la prepare my wedding pulak.  Even it will be happen next year.. (^_^)

Firstly klu ikutkan check list aku adalah...... Kursus Pra Perkahwinan. Ikut plan.. this april aku pergi kat Putrajaya. After kursus tu legalah skit klu nk prepare yg len2 kan..Kursus first okay! hihi...

Buat masa ni, aku sdg survey2 design bj sanding dan dress untuk buat outdoor shoot.. Ade la 2 3 pasang yang aku berkenan. Yang pasti, tema color kat rumah aku and rumah tunang tersayang dah pun aku decide. So senang nk cr brg yg berkaitan including brg hantaran. Waa... byknya nk kne buat sebenarnya kan. Klu lah duit bertimbun2 msti sng. Hulur je duit semua PASTI siap..haha.. Awak yg x berduit sangat tu trima la knyataan bahawasanya awak kne prepare setahun awal. :p

Untuk remind diri aku sendiri. Aku listkan beberapa perkara yg aku harus ALERT.

1- Wedding planner : Sendiri je boleh kan..huhu
2- Baju, aksesori, make up, pelamin : Kak Ema (Kaseh)
3- Canopy : Suh ayah amik sama cam time abg je. :p
4- Catering : Bibik la
5- BUNGA SEGAR : Ni kene survey.. huh~
6- Pengapit
7- Photography : Pastinya DARREN :)
8- Cenderahati tetamu
9- KAD JEMPUTAN!

Ape lagi yg kurg dlm list ni agknya... nnt kene la check blik..
hihi..nnt free smbg tulis lg.. Daaa~

Lots of Love! :
Qaseh AzRin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...