Tuesday, 8 March 2011

Checking and update checklist!

Ohh laaa laaa~
Posting back now…. Apa nak di tulis agak-agaknya kali ini.. Jeng jeng jeng….
Checking my check list referring to the 1 post! Huhu…di sebabkan aku byk sgt fikir for this wedding, aku da pening and bersepah2 bnde dlm kepala ni.. huh..klu camni sampai kesudah.. mmg sume jd berserabut. Fokus! Fokus! Kembali lah ke pangkal jln Cik Zira Oiiiii! Hahaahaaa~

Jom la check ea..

1. Kursus kahwin!
Klu x nk pegi this month tp abg syg x dpt nk apply cuti.. so we try to go next month lah! 8)

2. Select the date and time of marriage.
After menimbang tara kepenatan pada majlis abg yg lps, kerja2 renovation rumah yg akan disambung serta kewangan yg masih dikumpul.. Tarikh2 penting yg telah di plan adalah seperti berikut;

Solemnization: 1 June 2012 (Friday) @ bride House
Berinai: 9 June 2012 (Saturday) @ bride House
Khatam Al-Quran: 9 June 2012 (Saturday-Night) @ bride House
Reception: 10 June 2012 (Sunday) @ bride House
Bertandang: 17 June 2012 (Sunday) @ Groom House

Hahahaha… giler skema je ayat atas tu kan
Jd, Itu lah tarikh yg telah dirancang.. Apa2 pun… Tuhan tentukan… J
Okay…Itu ttg tarikh dan tempat majlis berlangsung.. NEXT!

3. Choose a location and time of meals and make a reservation.
4. Ordering location and time of the wedding ceremony takes place.
For those items above, emm..using my aunt’s catering and this is not going to be a problem because the ceremony will be held at home! Lagi pun rumah auntie tu sblh umah aku jew..senang la nk discuss 8)

5. Determine the style and theme wedding ceremony.
Okay..klu ckp psl theme and style ni mmg la best… smpi leh syok sendiri nk menulis..haha…
Theme color for this wedding is pink and green at my home. Tp theme color untuk majlis rumah abg syg belum decide lg.. color2 yg aku dan dia agak tertarik is purple. Yellow also! Ha… mesti ceria la klu kaler kuning tu….huhu…
Untuk majlis kat rumah aku, aku cam tertarik dgn english vintage style. Country2 gitu.. Cam menarik kan..X caye cube tgk inspiration board bwh ni…


Go to the next point à

6. Setting the budget.
Budget segala perbelanjaan adalah sulit dan tidak sekalipun akan di tunjukkan ke umum… hik hik hik~

7. Choose the best wedding coordinators to arrange your ceremony.
Hihi.. The best coordinator for this ceremony is me la! Haha.. For all preparation aku akan bincang and decide dgn mama. Biler buat sendiri aku agak puas hati la kan sbb menepati piawaian yg telah di tetapkan… klu byk tgn kang tkut aku pulak la yg x bkenan.. last2 muka aku masam wktu wedding aku sendiri…nah… kat gmbr yg nk di simpan smpi mati pn msm je la berkekalan kan…haaa…padan la muke aku nnt…huhu…..

8. Collect the names of guests.
Ahaa…aku dah pun tulis sbhgian nama yg nk di jemput.. InsyaALLAH nama2 tersebut juga aku akan list kan dlm satu post bertitle ‘Guests of my wedding!’ haa…but not now okay… and from time to time aku akan update la list tu.. sbb takut ade yg missssss pulak nnt wpn slalonya ttp ade juge… huhu… tapi aku cube la untuk meminimumkannya. That list pun can be my reminder la kan. Fuh…maklum la..Muda2 pun kadang2 terlupa juga..wawawa~

9. Pilih Pengapit dan pengiring!
Waa…. Klu ni aku x berani nk decide skrg… sbb aku pun x de idea untuk ms ni… Yg ni aku akn update la lgi nnt…

10. Choose a professional make-up and hair do.
Emm..mak andam.. Maybe Kak Ema la.. klu hair do tu aku x risau sgt sbb im wearing scarf and shawl. Klu ade nk buat outdoor nye shoot…maybe la ade wat hair do… specially klu jd beli gown ‘Princess’ tu! Emm.. sebut gown tu cnfirm aku nk berangan.. adoiyai…..!!

11. Select catering.
Answer untuk persoalan ni lebey kurg sama cam jawapan no. 3 & 4. 8)

12. Select photography and videography.

Okay… Klu photography ni aku mesti amik dgn Darren punya sbb da comfortable keje dgn dia.. Nnt free aku nk discuss dgn dia untuk outdoor punye shoot.. Org pnggil slalo pre-wedding..huhu… Untuk videography… mmg aku x nk.. ntah..x suke la pulak… ;p

13. Choose a florist and event decorator location.
Oh yee..hampir terlupa pencarian kdi bunga aku.. ade ternampak kat klang last year..nnt bebile aku ajak abg syg survey2..klu nk amik kat kl cam jauh sgt la pulak kan…klu boleh actually decoration aku nk wat sndri jew.. Saving kan. DIY la ape yg le wat sendri pun.. baru puas hati. Cume wat masa ni aku nk cr kdi bunga yg le supply fresh cut flower sbb hantaran pun aku nk pki fresh flower kali ini..aaaa.. start pening balik la begini..byk la pula nk survey skrg ni……

14. Choose your wedding rings.

Klu ni…..haa.. simple je… ade duit pegi kdi beli terus! Ok x…haha…

15. Select music.
X penting sgt kot klu ni.. Bukak je lagu Maher Zain.. ok kan.. huhuhuhu….

16. Choose a wedding cake.
Aaa….sgt2 teringin nk ade cake yg cantik2…mcm ni…..



17. Select invitation card.
Buat masa ni aku nk tau costing satu kad klu design sndri..so..yg ni aku update nnt sbb x cnfm lg. hemm…

Cukup kot untuk hari ni punya post.. Jap  lg fkir tuk esk pulak :)
Smbg esk ok! muahhh muahhh~

Lots of Love! ;
Qaseh AzRin

1 comment:

  1. kak zira, kaler pink + hijau sgt cantik taw..uncle ain pkai tema tu ms kawin dec lepas..leh tgk kat en3 ni --> http://ainsyafiqaazmi.blogspot.com/2010/12/assalamualaikum.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...