Tuesday, 26 April 2011

Saya bukan ANTI FACEBOOK!

Assalamualaikum..

Post lagi satu entry..post kali ini nak luahkan sedikit informasi tentang facebook. Maaf kerana ia tidak ada kena mengena dgn wedding preparation pun..hihi~
Td bukak ym jap.. Pastu ada seorang teman sekolah yang dah lama x contact pun muncul dan menegur...

xxx: Hai Azie, sihat? apa kbr? lame x dgr cite...

zira pun jawab....

Zira: Alhamdulillah..sihat.. oh.. ye ke.. biase je.. bukan ada cite best pun...

sebenarnye dlm hati zira jwb camni.. "Gila x de citer.. belambak aku post entry kat blog aku tiap-tiap hari (kecuali hari aku pegi dating dgn tunang aku :p )..." hahahaha

Teman tu pun tulis lagi..

xxx: Azie x de facebook ke..

(Aaa....pantang betul soalan ni ditanyakan pada aku...)

Zira jwb pulak camni..

Zira: Tak ada lah wak..

Pastu makhluk tuhan tu gelak kan zira.. panas tul... isk... ku hanya bls dgn senyuman..lalu ku menutup  'window' ym chatnye..dan tidak bls2 lg ym dr teman itu. 

note: 'Azie' adalah panggilan nama zira ketika di sekolah dulu ;)

Meh zira nk gi taw sket.. Zira bukan la anti facebook.. Zira sendiri ada fb dlo.. cuma sejak august 2010 zira deactivate da.. zira ade fb pun sejak end of 2009 x silap.. klu dikalangan teman2 sekolah zira.. zira antara yang awal ade fb tu...sbb time tu friendster yg agak popular sedikit..fb ni pun x popular lg cam skrg.. disebabkan beberapa perkara yang zira rs x okay.. zira deactivated la fb zira tu..Fb ni mmg rmi yg ckp x de ape pun klu x di slh guna.. tp klu tgk btul2.. kdg2 penulisan kiter pd komen yg hanya beberapa patah perkataan pun kdg kala boleh menyakiti perasaan org lain atau dr kiter sndri. Lg pun.. kiter knl dr kite sndri.. klu rs dr kite sndri sgt snstif.. buat apa nk sktkan dr sndri.. Dan kiter ada hak untuk pilih apa yang terbaik untuk dr kiter sndri.. btul kan...

Waktu zira sndri ada fb.. x de la sampai mcm segelintir teman yg bgn pagi je x smpat nk baca doa bgn tido da cr laptop nk cek notifications kat fb.. nk updates status fb stiap 1 jam.. nk mandi nk makan pun tulis.. YANG LAGI PELIK..NK MASUK LABOUR ROOM...NK BERANAK PUN SEMPAT UPDATED! elok ke tu.. berpada2 la berfb kan..mmg setiap orang ada hak nk tulis.. tapi tulis la apa pun dengan kewarasan yang wajar..simpan skit privacy kiter.. klu sume kiter khabarkan... kite x tau apa orang akan fikir tentang dr kite..

Ada lagi satu benda yang zira x suka bila komen2 kat fb.. kite sebagai tuan punya acc.. ada hak kan nk delete komen yg kiter rs menyentuh perasaan org sekeliling mahupun perasaan kiter sendiri bukan.. zira ingt lagi.. ada seseorg komen pd zira.. pastu zira delete sbb zira agak kecik hati dgn penulisan tersebut.. selepas beberapa minit zira tgk org tu delete dan block zira dr fb nye.... haih...

Wahai teman....Zira bukan anti facebook.. tapi zira x nk join komuniti tersebut kalau ia banyak sangat keburukan secara tidak langsung yang sbnrnya kita x perasan dgn mata ksr kiter.. zira lebih memilih untuk ikut kata hati zira supaya x join fb tu. Bukan zira kolot x de fb time hidup kat abad 21 ni.. tapi IA BUKANLAH KEPENTINGAN UTAMA dlm hidup.. Fokus zira kini adalah memperbaiki diri, belajar untuk menjadi anak dan isteri yang solehah, bertanggungjawab dan menjadi yang terbaik pada ibu bapa dan bakal suami. Amin, insyaALLAH. Nilai itu adalah lebih berharga dari memiliki sejuta teman di FB..
dan jika di suruh pilih pilih fb dgn blog... lebih baik zira pilih blog ;) Sbb zira da syg sgt blog ni..hihihi...

Jadi... itu lah yang zira nk share pasal fb ni.. seandainya ada yang tersinggung dengan kata-kata zira.. zira mnta maaf...

Sekian, Terima Kasih ;)


Lots of Love!;
Qaseh AzRin


15 comments:

  1. Zira buat je apa yang zira suka. Kita takde fb pun boleh hidup mcm biasa jugak kan... =). Selagi apa yang kita buat tu tak menyusahkan diri sendiri dan org lain, teruskan je..

    ReplyDelete
  2. Btul.. mcm la x de fb x le hidup ye... hihi.. klu x de kekasih hti tu len kan.. haha...

    ReplyDelete
  3. zira!!! kita sependapat!!nida pon alami benda yg sama...mmg fb bgus ley jumpa kawan lma..tp mcm zira cite td, komen2 tu ley wat org salah faham n timbulkan masalah..mcm2 problem nida hadapi ngn fb..nida smpai bergaduh ngn kawn baik nida sbb status nida kat fb..hurm..last2 kitorg da xserapat dlu...kat entry awal2 nida bloggind dlu, last year,ad nida cite..mcam2 lg jd..ada kwn tu, yg trasa nida xjemput dia dtg tunang, sngaja hebohkan majlis tunang nida kat wall nida,padahal dia da tau nida wat senyap2 je..huu..mcm2 lg la...last2 nida pon deactivate je fb tu, da 2 bulan kot nida deactivate..blogging lg best..dan nida mmg syg sgt2 kt blog skang.. =)
    *pnjangnya nida bebel...hehe

    ReplyDelete
  4. Ms zira tunang pn x de jmput kawan..x kan la dorg x phm... tunang ckup kan klu ade family je.. bukan bersanding pun... huhu..

    ReplyDelete
  5. huhu...tula...nida just jemput 3,4 org yg dekat je..dia plak mmg jauh n sah2 xkan dtg..then nida wat pelamin time tunang pon kebetulan untuk sambut annivesary parents nida..hari yg sama..so parents nida sanding lagi sekali..hehe..tp yg len mmg family2 je...

    ReplyDelete
  6. waaa...best ade pelamin...zira x de pelamin pom... hihi...

    apa yg pasti.. sejak x de fb ni...hidup zira lebih tenang.. hehehe ;)

    ReplyDelete
  7. pelamin simple je zira, itu pon untuk parentsnida sbenarnya..coz pas majlis as, diorg lak bersanding n bergambar.. =)

    hee..btul2 pas xda fb ni, hidup nida pon lebey tenang.. =)

    ReplyDelete
  8. dear, zana setuju jugak dgn pandangan zira.. zana skrg mmg kurang dgn fb.. maybe sbb terlalu banyak status org lain yg buat zana rasa stress & x selesa.. then byk jugak pertanyaan yg x kena utk ditanya di wall fb tp ditanya.. so agak x suka jugak..

    husband zana xde fb.. kadang2 zana rasanak jadi mcm dia jugak.. rasa lebih tenang kot.. bulan ni dah 2 kali zana cadang nk tutup acc fb zana.. tp setakat ni cadangan tu x terlaksa.. maybe if keadaan x selesa berlarutan, zana akn tutup jugak mcm zira.. maybe zana akn rasa tenang mcm zirz kan??

    ReplyDelete
  9. nida.. ms zira tunang mmg x de pelamin.. tpms kawen nnt ade 2 pelmin sekali.. 1 kat dlm..1 kat luar..haha... giler x..

    alhamdulillah..zira mmg tenang x de fb ni.. ;)

    ReplyDelete
  10. Hai adieza.. nk panggil nm ape ni.. ;)

    Terima kasih follow zira ea..

    Status n komen2 kat fb tu mmg kdg2 boleh membuatkan kite terasa hati..
    Alhamdulillah zira tenang la x de fb ni.. gaknye klu bukak fb tu ade je setan yg dok bisik2 biar bgaduh2 kot..ahaha

    ReplyDelete
  11. wa...best2..satu untuk nikah..satu untuk sanding..kan..kan..best2.. =) nida nnti kawin satu jek..tu pon nk simple je..sbb nida xske krusi besar2..hehe..

    ReplyDelete
  12. cik adieyza..saya pon alami benda yg sma..ble ada fb..mcm2 masalah..skang alhamdulillah..saya da deactivate fb 2bulan, tenang mcm zira.. =)

    ReplyDelete
  13. ye la nida... kat dlm tuk nikah dgn khatam Quran.. yg kuat luar tuk sanding... x sbr ye...wawawa~ sume baru.. bj baru..krusi pun baru...kikiki
    kembali pd topik fb.. marilah rmi2 deactivated..haha

    ReplyDelete
  14. hehe..xsabar lak kan..hehe...
    btul2..mari kita ramai2 deactivated fb...hahaha...

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah la kite tenang after deactivated kan.. tp, tpulang la pada mereka yg menyayangi fb mereka.. hak mereka kan.. ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...