Saturday, 28 May 2011

Tentang Hantaran

Assalamualaikum...

Chak!! zira kembali menulis entry tentang b2b journey..hihi~ 2 3 hari ni agak senyap kerana mengasingkan diri serta menenangkan diri.. Time2 bertenang tu..rajin lak la mengemas.. bukan apa..saja membusykan diri malas nk fikirkan masalah-masalah yang melambak tu..time2 kemas tu..bukak la satu kotak yang dah lama di biarkan...kesian mende2 alah tu.. duk je la diam2 sampai tahun depan ye.. hihi..tapi review skit je la ea.. ;p jom tengok...

Bunga rampai dari pihak zira..

Bunga rampai dari pihak tunang..

Box hantaran dari pihak zira..

Box hantaran dari pihak tunang..

Food tier tuk letak buah and ade lagi satu untuk letak cupcake..yg ni dari pihak zira ke tunang...

Da ciap kemas....hihi.. tahun depan baru bukak balik.. x basi kan.. haha!!

Nak sambung kemas lgi... tengok nnt..nk kemas ape lg... hihi.. tggu~~~

Lots of Love!;
Qaseh AzRin

Thursday, 26 May 2011

I dont know what happen to my blog now~

Assalamualaikum.

I don't have so much time to write rite now and just wanna say sorry to new follower cause I CAN'T follow yo back.. I don't know what happen to my blog now~

When I sign in I can go to the dashboard an checking all comment but I can't reply the comment too because when I'm go to the view blog mode It's automatically sign out. WHY?? somebody can help me?? I'm so fade up!! huh~

No more Love!
Zira!!

Tuesday, 24 May 2011

Sorry to all followers T_T

Assalamualaikum......

Keletihan baru pulang dari Port Dickson. Ngantuk.. Jadi nk update laju2. Topik kali ini pun x de kene mengena dengan wedding journey.... tetapi tentang ini.............

Masa kat PD pnjm jap laptop member usha blog sendiri... Pastu ku bercakap sendiri.. "kenapa font kat blog aku kecik sangat aa??!!"

Jadi! pulang jew kat umah zira terus bukak laptop.. bukak ternet.. tulisan besar gabak aku tengok... pastu bukak blog pulak.. apsal tgk kat laptop ni font cam ok jew..apsal semalam kecik bebeno nyew??!! Pastu........................ baru teringat.......

Mesti ade sesape yg guna laptop ni and scroll view size internet ku ini.... selama ni aku rasa font sume besar2 cam normal jew... rupanya TIDAK!!!! patut la semua kate besar kan font! T_T siannya follower saya semua.........maafkan zira ye semua sbb susah nk bace... T_T Sekarang zira pn x tau mane satu actual font yg normal kalau nk adjust balik laptop ni..... patut la sebelum ni dok sebatu dari laptop pn leh tgk font kat laptop ni!! (itu adalah ayat perumpamaan sahaja! kikiki~)

Okay la..itu je nk di jelaskan.. sekali lagi...
ZIRA MINTA MAAF YE!

yang ngantuk (-_-) :
Zira

Saturday, 21 May 2011

Pelamin idaman?

Assalamualaikum..

Hai hai.. rasanya dah lama x post entry pasal wedding journey kan..Ni POST SEFASTER YANG MUNGKIN! haha... Dikesempatan ni zira nak kongsi pasal pelamin pulak.. Kadang-kadang kalau fikir pasal pelamin ni.. mesti cam stress jugak sebab cost untuk pelamin skrg ni pun mahal kan.. sape used resh flower lagi lah... Kalau omputeh kawen.. x de pom pelamin mcm kite kan.. ;) Hasrat hati mmg la nk used fresh flower.. segar sangat.. baw pun wangi.. original baw nature... tapi cost nye agak kurg berkemampuan..hurmmm...camne pelamin yg zira nk agaknye?

Pelamin Sanding

Zira nye konsep pelamin adalah... english... zira nk color putih jew.. than bunga-bunga color pink..Pelamin ni zira letak kat beranda rumah kot..masa mula-mula google dulu... ni antara yg zira suke...




Haa..tu yg masa mula2 dulu google.. waktu tu sepenuh masa mengGOOGLE je keje..hahahaha~ pastu.. jumpa pulak camni...


Pink2 tu sweet sgt kan... tapi.. bile GOOGLE dan GOOGLE lagi.. jumpa ni pulak... 100% mengikut piawaian yang dikehendaki! SUKE!!! (^__^)


Haaa... sebijik cam zira nak... jd.... zira terus gi butik.. booking!.. Haa... baru taw..hahahaha.. hopefully dapat la camni di hari tersebut... ;)

Pelamin Nikah

Pelamin nikah zira akan letak kat dalam rumah.. mean.. ade 2 pelamin la ni.. Colornya.. KUNING! lebey kurg camni......


Comel x...kalau fresh flower bru smart agaknya.. ;) Tapi tggu la cane nnt.. haih... dilemma je pasal fresh flower ni..hihi.. Pelamin ni gune sekali time majlis khatam al-quran sabtu malam nanti..

Aaa.. tu la pasal pelamin sikit.. harap dapat share and memberi ilham sikit pada b2b len ;) 

Jumpa lagi!! take care and mmuah muahh

Write with lots of love;
Qaseh AzRin

Friday, 20 May 2011

Handbook Mode!

Assalamualaikum...

Haa..tetibe je blm bg salam dah bertanda seru kat title tu kan.. sory la kawan2 semua sebab zira da lame jalan-jalan kat blog y'll... I'm sorry! hihi... Actually bukan x sudi.. tapi busy jap.. da lame x share pasal wedding journey zira kan.. bukan ape... line internet zira ni problem je.. berukband nye x sihat sgt... kikiki~ nk bukak blog pun senggut2.. Aduyai..
semalam cik sue (Mizz Sunshine) menge'TAG' saya di entry ye.. tapi x sempat nk post balik.. tggu aa minggu depan..siap la.. haha..

Kembali ke pangkal jalan... cite sal tajuk diatas.. ceh! ayat x le blah.... di sebabkan line internet yang slow.. zira rajin mengupdate handbook zira je 3 4 hari ni.. mmg x de masalah coverage tau! y'll boleh try!! memang laju je...Hahahaha...~ tapi serabut la bilik zira kalau buat mende ni... x caye ea serabut... tgk ni.............

Ni box khas untuk brg2 scrapbook zira..PINK!


Haaa...dalam handbook pn ade header Kisah Qaseh Azrin. Ni Header 1st revision blog ni dlo.. ;)


Sebahagian gmbr yg telah di print.. some of this picture ade dlm post2 zira before this...


Some shot dr picture2 yang zira collect untuk idea pre/post wedding foto.


Under pembikinan ;) Serabut kan!!


Some accesories for handbook zira... (^_^)


Saya sangat rajin buat sepah kan..... hahahahaha~


Haahaahaa.. da abis da... suke x zira share ni... sape yang dtg time wedding zira nnt berpeluang la tgk handbook zira yang serabut ni ea.. ;)
Malam tadi time buat ni... anak buah zira..Nama dia MIA..umur 1 tahun 7 bulan masuk bilik marah zira. Caye x?! Korang kena caye... sebab zira x tipo.. huhu.. Nak tau dia ckp ape! (ye..dia da pndi ckp skit2)

MIA : "Tacik......!!" (Dia panggil saya tacik ye cik cik dan pn. pn.)

TACIK : "Ye Mia..kenapa????" (Sebenarnye terkejut giler sbb ingt dia da tido..tetibe je dia ade kat pintu bilik sy! haha)

MIA : "Awoh...(sebutan yang betul adalah ALLAH..maaf dia belum fasih :p )Awoh..tacik.... (sambil gelengkan kepalanya..) Mas mas! ( Kemas! kemas!) pat..(Cepat....)"

TACIK : "Ye2! tacik kemas ni dik.." (Sambil tahan gelak...)

MIA : "Pat!.. ace....ee...bab aa~" (Cepat..biase...babab kang..)

Kikikikiki~ kelakar kan anak buah saye... nak tgk muka dia..? tadaaaaa~


Haaa...tu la cite pasal handbook zira lagi... hihi

Sebelum terlupa.. nk wish SELAMAT PENGANTIN BARU kat Yuna & Heri.. dia nikah asar ni.. dan bersanding esok... Wish u a lots of happiness.. bahagia hingga akhir hayat bersama anak2 nnt..Amin...InsyaALLAH..

Sampai berjumpa lagi ye!!! (^_^)

Lots of Love;
Qaseh AzRin

Wednesday, 18 May 2011

Ku kehilangan idea untuk mengupdate blog!

Salam semua teman bloggerku!

Sihat x semua? Huih...2 3 hari ni rasa cam x de idea nak menulis blog ni.. sian.. cume blog walking je and follow balik follower2 yang belum di follow.. Ade miss lagi x? tinggalkan link kat entry okay..tkut tlps pndg..

Serius x de ape2 yg nk di kongsi wat mase ni sbb agak busy di office ayah yg baru nk di buka.. so byk zira kena buat lagi2 diletakkan dibahagian yg kurg digemari. SUMBER MANUSIA.. alahai..sbr je lah... Byk form yg nak di create kan.. Agak busy la buat masa ini.. Hari sabtu zira akan follow seorang teman untuk ambil gmbr wedding kat kajang.. Ahad nk kemas2 than isnin and selasa nk pegi honeymoon dengan tunang.. BOLEH X CKP CAMTU??! Hahaha... giler awak... nk kena sebat 67 kali dengan mak awak...haaa...padan muka la klu wat cmtu..cari nahas la kan..cari penyakit sungguh... Hahaha... actually nk pergi berjalan2 dngan teman sekolah yang dah lame x bertemu.. X gi taw tunang pun lagi.. takut dia kate... "X YAH LAH" huhu... menangis! T_T  dah ler jarang nk gi bjln2..pe lagi bercuti nye... huhu

Hari ni pegi jln kat The Curve jap.. survey payung.. haha jauh giler g survey payung kan.. wawawa.. tp tiada rezeki... payung tersebut sudah habis.. tggu la dia restock :(

After that.. zira gi papier gi cr barang untuk handbook zira...hihi..rambang mate cek... terkelip2.. last2 x beli mende pun... sbb byk sgt pilihan smpi x terpilih.. wakakakaka~

Last sekali...agak2 zira syp je mean zira busy la mengupdate handbook zira tu ea... ;) nnt zira share lagi perihal dan isi perut buku tersebut! kikiki..

Jumpa lagi di entry seterusnya okay!!!! tata muahh muahh


Write with LOVE di hati!
Qaseh AzRin

Tuesday, 17 May 2011

Finalize wedding theme color and concept

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

I'm back to write and share my wedding journey..whos follow my blog since i'm starting write here maybe already know what theme of my wedding. The original post about wedding theme is here.. You can click this.. Wedding Inspiration Board! (Pelik x tetibe zira speaking kat entry???? ngade2 kan...haha....)

Okay la.. normal kembali... for all bride to be.. leh la tengok2 inspiration board tu sebagai ilham tuk decide wedding theme y'll..

Lets talking about official wedding theme color kat rumah zira nanti..the theme is...Pink and Green (^_^) Green is my favourite color since child. Very peacefull color and looks very natural..rite! And pink is a color that I hate when i'm child.. Why? Its look so gurlish!! haha.. untuk rekod: Zira agak kasar + ganas + tomboi mase sekolah rendah and menengah dulu.. *ngee* Tak tahu sejak bile berputik cinta pada color pink ni and theme pink and green ni actually pilihan mama tersayang.. she said this color very sweet.. zira follow pilihan dia kerana zira syg kan mama.. lagi pun its not so bad when kite ganding2kan... hihi.. suka~!




So..pink and green is the final theme yg zira and family dah decide...hopefully everything will be okay with this..
Canopy - Olive green
'Makan beradab' decoration - Pink
Pelamin - Pink
Baju berinai - Green songket 
Baju sanding - Off white, beading plus pearl pink
Hiasan bilik pengantin - Pink and green


Ceria tak yellow color ni? Haa.. never la terfikir akan used this as theme color sepanjang planning wedding zira ni.. tak tahu kenapa tetibe berilham dan jatuh hati untuk dijadikan color tema.. after menyusun semula aturcara majlis.. Color kuning ini akan dijadikan color tema ketika majlis nikah.. selalu org wat color peach..pink..putih.. color2 pastel time solemnization event kan... entah la camne le tertimbul color ni.. Tapi ini lah telah di decide dengan mama. Just tunggu dan lihatla mcm mana nnt.. setahun lagi kan.. huh hu~


Haaa... This color pun x masuk dalam list planning actually.. Asalnya nak buat color purple.. huhu.. Ini lah color tema untuk majlis bertandang ke rumah lelaki nnt. I'll wearing busana songket dalam fashion kebaya. PERTAMA KALI nk wearing kebaya ni.. haih~ risau...

Okay..itu tentang color tema.. konsep pula?


Konsep untuk wedding event kat rumah zira nanti more on English Vintage for decoration. So pasti byk white color nnt.. men color pada deco only.. bunga2 dan hiasan lain.. Baju sanding? English classic plus ballerina. So.. for looking classic tu.. Zira plan tuk wearing fully lace and ade some netting like ballerina. Sweet plus plus comel kan..hihi ;) Pening lah orang2 yang akan bekerjasama menjayakan wedding ni nanti.. hihi..

Itulah official theme color  and concept tuk wedding zira nanti ;)
After this zira nk share pelamin impian zira pulak.. hihi~
setahun lagi..huh hu! awalnya saya prepare.....Jumpa lagi!

Write with LOVE;
Qaseh AzRin

Wedding Guestbook (Sambungan)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Hai semua... hari ni nak sambung pasal wedding guestbook..before this.. rase cam x patut je nk buat guestbook time wedding nanti sebab keadaan dan tempat nmpk macam kurg sesuai.. than zira pun discuss balik dgn mama and kakak zira.. result for the wedding guestbook is........YES! I'LL MAKE IT!

(^___^) Sukenye...

Plan nak buat guestbook tu sendiri..handmade nye cam wat scrapbook tu.. ;) cumel x agak2..hihi.. zira akan seperate kan family members..school members.. others and BLOGGER members.. Haaaa.... y'll pun leh tulis juga... (^_^)

Now zira tengah kumpul nama tetamu.. zira nak tanya pada b2b follower zira.. Siapa yg rase nak dtg wedding zira? Zira sedang budget kad jemputan dan juga souvenier.. If ada sape2 yang nak dtg tolong tgglkan komen anda okay.. so senang zira nk separate kan invitation..and souvenier untuk y'll.. kalau ramai.. zira akan setting kan meja untuk all blogger duk sama dan y'll wajib lah berjumpa dgn zira dan bergambar dengan zira.. untuk guestbook pulak..y'll haruslah mengisinya juga..HARUS shj mean TIDAK WAJIB dan tiada paksaan ;) best x... (^_^) cam gathering pulak ye... hihi~ so sape yg nk dtg.. leh bg taw okay! ;)

Zira akan wat sikit2 dr sekarang and InsyaALLAH..zira akan review bila dah ada nnt..okay kawan2... ;) Sayang y'll sangat2!!

Write with LOVE!;
Qaseh AzRin (Zira)

Saturday, 14 May 2011

Wedding GUESTBOOK

Assalamualaikum..

Hai teman2 semua.. dengan gigih ku memikirkan apa lagi yang harus dilakukan untuk prepare majlis wedding ku nanti.. Setahun lagi..tapi da perah otak untuk fikir segala macam. Hari ni check and update wedding scrapbook tu.. than tjumpa satu kepingan kertas 'Wedding Guestbook'. Teringat terus kat magazine ratu sehari yang zira beli hari tu... haaa~

Kalau tengok guestbook ni lame2..memang geram sangat2..cantik...comel.. very memorable la untuk jangka masa yg pjg with ur wedding kan.. untung sebenarnye sape yg dpt buat guestbook ni...lame2 terasa seperti berkeinginan pulak nak ade bende alah ni..TAPI..cam x patut je... majlis kat kampung.. rumah lagi tu... sape je nk singgah menulis2 bagai.. pelik ade la kan...

Jd? zira leh berangan je la nk wat bnde ni.. kalau buat..confirm x de sape nk menulis nye pun..padahal leh wat handmade guestbook mcm handbook wedding zira tu kan. Waaa... bestnye...Tapi sape nk menulis pun kalau wat T_T sedih aa.. Len la wat kat dewan kan... huwaaaaa~ nak wat camni...

 


Comelkan... bestnye kalau ada guestbook yang fancy2 mcm tu...Kalau nk ikutkan.. Leh je wat sendiri... TAPI SAPE NK MENGISI DAN MENULIS MENDE NI??? zira syok sendiri tulis sendiri..okay x...? hahahaha~

Tapi...tapi..tapi...kalau jmput blogger2 ke wedding zira nnti... agak2 y'll akan menulis ke andai ade mende alah ni???? (^__^)

Zira rase kan.. nak wat handmade guestbook ni.. x kisah la kalau x de sape nk isi...hihi..ketandusan sungguh ek! i dont care.. nk jugak! nk jugak! haha.. dengan ini ku akan mencabar diriku sendiri untuk membuat guestbook sendiri! (Giler syok sendiri minah ni)

Tengok aa nanti kalau da siap... saye nk menunjuk2 kat blog ni...wawawawa~ Sape yang ade wat guestbook untuk wedding nanti???


bersambung....


Saya;
Qaseh AzRin

10 things about me


Salam mesra teman-teman...

Malam ni nak share something tentang diri saya.. ;)

1) Name saya NURHAZIRA. Masa sekolah dulu kawan-kawan panggil saya azi. X tau sejak bile org start panggil saya zira.. tapi saya da comfortable dengan panggilan zira tu.. ape kena mengena nama saya dengan nama AzRin cam kat blog tu.. Saya amik dari AZira (nama saya) dan juga nama tunang azuRIN. So, jd lah AZRIN ;)

2) Saya lahir pada 04 SEPTEMBER 1987. Jd umur saya sekarang ialah 24 tahun. Target saya kawen ialah berumur 25 tahun. InsyaALLAH saya kawen tahun depan.. ;) Tarikh lahir saya juga sama dengan shaheizy sam.. hihihi~

3) Saya adalah ANAK BONGSU. *ngee* Agak2 saya manja x? Hihi.. manja jugak.. Tunang saya juga adalah anak bongsu sebenarnye..waa..susah juga kan :)

4) Saya sangat2 SIMPLE orangnya. Penggemar jeans dan T-shirt lusuh.. ;) 

5) Saya sangat KUAT BERFIKIR dan berangan. Macam-macam yg difikirkan sampai kadang-kadang tak buley tido satu malam.. jd INSOMNIA jadinya...haiz... tambah sakit kepala pulak nanti..

6) Saya seorang yang SOMBONG?. Haa... ramai yang panggil saya sombong.. ye kot... saya sombong..jd jaga2 la kawan dengan saya ye..hihi

7) SAYA TIADA CITA2 dalam hidup! Uit...pelik x.. actually terlampau byk cita2 yg nk di capai sampai 1 pun x terbuat..BONUS pulak pemalas...wakakaka..~ InsyaALLAH saya akan menjadi suri rumah tangga yang baik..kikiki

8) PESAKIT GASTRIK DAN MIGRAIN yang tegar.. Hahahahaha..kelakar kan ayat tu.. Zira start kene sait ni mase darjah 2.. sampai la skrg.. Jd.. perut saya angat la sensitip macam hati sy.. huhu.. Stress je punleh sakit. Aktif sangat asid2 dan virus sakit ni time2 stress.. Sbb tu kite kene kawal pressure kite..ok...

9) Seorang yang cerewet. Ya... saya sangat cerewet dengan apa yang saya buat.. Lagi2 dalam ape2 yang melibatkan kebersihan... Cerewet dalam menguruskan persiapan majlis perkawinan sendiri untuk memuaskan hati ni..haha.. sngguh I begitu... wawawa.. Dan banyak lagi yg boleh membuatkan sifat ini diserlahkan pada rang ramai.. huh hu!

10) SANGAT SUKA BUAT SCRAPBOOK. Sape suka handbook zira angkat tgn.... hehe.. before zira buat handbook untuk wedding preparation ni..zira da penah wat acually. Scrapbook family.. scrapbook sekolah.. kalau dlo..suka sangat amik gmbr tu yg best je wat.. sekarang len..sejak ada DSLR since tahun 2006. agak slow sikit koleksi gmbr sendiri.. Jadi kalut je kalau org amik gambar sendiri... haha..jd kurang la gmbar ka dalam handbook :p Sapa maw lihat scrapbook2 zira angkat tgn!!! hihi.. bebile nnti zira tunjuk kat blog ea... susah juga da blog ni... sume nk di tunjuk.. jd org menunjuk pulak.. wawawa~

Okay.... sedikit sebanyak tentang diri zira.. ;) Tapi kalau ada yg nk tnya ape2 lagi... leh la tanya.. x mrh pun klu tnye.. hihi... bebile nnt zira sambung lg pasal ni.. okay... mmuahh and love you all!


Write with LOVE;
Qaseh AzRin

Ke mana 3 latest entry saya hilang?

Salam semua...

Perasan tak 2 3 hari ni agak susah ber'blogger'. Ke saya surang je..? Than after dapat bukak je... baru perasan 2 latest entry yg published and 1 entry in draft da x de.. :| pegi mane entry nye ea... 'Sepanjang weekend yang lepas' dan juga 'Finalize wedding theme and concept'..Penat juga menulis entry2 tu time2 demam lagi.. waaa~ sedihnye...

Buat masa ni.. saya gigih meng'update' handbook wedding saya.. Jd, x sempat nk bukak blog ni.. kat ofis pun agak byk kerja yg perlu di handle..haiz~

Tapi kalau x keberatan... nak tanya pada follower2... Apa agaknya yang y'll nak tau sal zira? and apa agknya yang y'll nak tanya pasal wedding preparation..time2 zira x ber'blog' 2 3 hari ni nnt.. leh la rasanya nk study and share pada b2b semua.. ;)

Pada yg zira belum sempat nk follow balik... tinggalkan link y'll okay.. sayang semua.. ;)

Write with Love;
Qaseh AzRin

Friday, 6 May 2011

Followers ku..bantuan anda amat diperlukan...

Salam..

Kepada semua... Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya.
Nak minta tolong semua follower yang belum di follow semula oleh saya.. TOLONG tinggalkan link anda di post ini ;)

Terima Kasih.

Sayang semua (^_^)

Write with LOVE!;
Qaseh AzRin

Thursday, 5 May 2011

Banner untuk BRIDE TO BE

Assalamualaikum buat pembaca.

Pertama sekali zira nak say thank you so much sangat pada semua new  follower, but zira nak say sorry sangat sbb belum sempat nk follow y'll semula. I wish I can but zira akan cuba pelan2 ye..

Post untuk malam ni actually nak inform zira nak rest jap from blog. Tak lama pun.. mungkin 2 hari.. tapi kalau larat and rindu sangat dengan blog and teman2 di sini..akanku gagahkan nanti.. Zira rasa kurang sihat and nk rest. TAPI...... I have something to give to all BRIDE to be yang follow zira before cuti okay! Hope y'll suka.. it's just a banner untuk y'll serikan lagi blog y'll ;)

special from bride to be to the bride to be...




Siapa suka angkat tangan...... (^_^) Yeayyyy~ siapa suka boleh letak kat blog masing2 ok.. Love you allllll...

GTG and rest
Hopefully can meet all of you again..

Write with Lots of LOVE!;
Qaseh AzRin

Sketch untuk Nida

Assalamualaikum.....

Jumpa lagi sekali dlm post ni pulak..kembali kepada wedding journey for the bride.. tapi kali ni..zira membantu other bride tuk mencari persalinan impian..before this zira ade janji pada seorg teman untuk sketch kan dress untuk majlis kawen nye...BUT zira just sketch la.. guna atau x.. biar tuan punya bdn yg decide.. FOR NIDA: Here, your design. Hope u suke. tapi kalau x suke.. sory yea.. nk kritik boleh je.. xpe.. huhu.. saya rela~ kikikiki... The design very simple... sory tau!

Okay..Zira cite pasal design, fabric and material nya dulu ea. Nida kate bdn dia chubby sket.. so zira design round neck sbb tak nak bahagian bahu dia nmpk luas so menampakkan bdn nye nmpk lagi besar.. Bahagian atas baju using lace material..tapi zira nk ingtkan pada sesape yg berbadan besar.. sekiranya suka dan teringin pakai fabric lace.. tolong cari lace yg lembut..

Meh nida bace ni.. ;) 
Untuk first design ni.. Zira wat round neck..kat round neck tu leh wat perincian beaded or pearls..pastu le wat pleated kat bahagian dada klu x nk nmpk kosong..than kat belah atas leh gune lace atau chiffon and patching lace..draping shape kat pinggang leh menampakkan bentuk badan and belah bawah leh double layer gune chiffon atau tulle.. tulle tu cam net yg biase wat veil tu... tulle tu lembut gak.. jgn pki fabric keras sbb x nk nmpk bdn lg chubby nnt.. klu gune tulle tu leh patching lace kat belah bawah biar x nmpk ksg sgt. ok!


Design ni pulak lagi simple...for 1st design draping dekat pinggang.. for this u can put a ribbon kat bawah bust line..than bwh gune chiffon je..ia akan nmpk flowy3 :)


Nida.. kalau x suke x pe tau ;)
make it for you :)

Lote of love;
Qaseh AzRin

Saya gila GLAM!

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat blogger yg lain....

Hari ni...x de cite psl wedding.. cite biase2 je.. lari dr topik dan konsep asal blog ni..dan...atas permintaan beberapa pembaca...zira akan membesarkan font di blog ini untuk entry2 seterusnya...Maaf juga kepada pembaca yang susah nak membaca ea.. ;p

Siapa tau zira sebenarnye menggilai photography? ya... zira sangat suka dunia photography ini.. tapi tidak yakin untuk comercialkannya. Siapa nak try untuk dipotretkan gmbrnye? Meh.. Zira amik gmbr y'll ;)

Semalam pergi jalan2 and seperti biasa.. zira x leh jumpa kdai berkonsepkan buku dan magazine. Last week zira pegi MPH..semalam waktu jalan-jalan singgah pulak NEWS.COM. Semalam zira magazine GLAM pulak..haha.. that y i said "SAYA GILA GLAM" tapi bukan gila glamour okay.. actually memula nk amik magazine bazar.. tapi.. mata ni da terpaku pada cover glam ni.. Bagi org yang menggilai photo cam zira.. mesti nk spend demi melihat gmbr yg menarik. RM8.00 zira keluarkan dan byr magazine tu semate2 nk simpan COVER GLAM sahaja? ye.. saya sanggup..wawawawa~ *RM8.00 tuk tdo dgn magazine glam ni selama 80 hari...hahaha..mana taw mungkin ada salah satu hari aku bermimpi join photoshoot ni kan! wakakaka~ berangan x hengat!

Zira suka camera
Zira suka gambar
Zira suka photography

Jadi zira rela spend duet untuk apa2 yang berkaitan dgn diatas ni.. ;)

Korang mesti nak tengok camane rupa cover magazine tu kan... nah tengok! zira share dengan beberapa gmbr len juga.. and..sesape minat ngan lisa surihani..? ha..one shot from her in the magazine.. cuci mate nah.. hahaha~





Kalau y'll tengok tul2 gmbr2 ni... and kaitkan dengan wedding.. Actually le gak wat pre wedding or post wedding berkonsepkan camni kan... pun cam best gak!! nak wat gak camni..hahahaha~



-GTG-

Wednesday, 4 May 2011

Festival Pengantin

Assalamualaikum..

Dengan giat zira mengepos di blog kan akhir2 ni...betul x... Ni kali ketiga post tuk hari ni.. Kali ni nak share ape agak2nya... Apa y'll buat weekend ni? Zira mmg free..tetapi zira x dapat pergi kerana ketiadaan kenderaan.. Weekend ni ada festival pengantin kat PICC, Putrajaya.. nak pegi x? y'll pegi ea..zira x dapek nak pegi..tapi kalau sesape pegi... jgn lupa pegi booth ni.. Le x klu nk promote member sendiri... wawawa (^_^)
Jangan lupa gi sini ea!!


Zira nak sangat pergi.. tapi x dapat pegi.. :( mr. bubu kije pulak tu.... sedey sngguh..... wuwuwu~

Nak titon dah.... sambil melayan hati keciwa ni... isk..

tata muahhx muahhx!

Opinion needed for INVITATION CARD

Salam semua teman...............

Pertama sekali terima kasih pada semua yang memuji dan suka akan design yang zira sketch.. and im happy can share with everyone here.. untuk entry yg ni...zira nk talk about invitation card zira. Zira ada design dua card.. very simple card.. BUT! ia adalah design sahaja. Tak decide lagi sama ada akan use this design atau tidak. KERANA? zira nak survey cost printing dulu...Kalau ia melebihi daripada kos yang telah di budgetkan..maka.. design ini hanya akan menjadi angan2..huhu~

Firstly zira da draft kan dlm handbook zira.. 1st design is looking very very very simple. Its moden look. The draft is like this,


After sketch2 the draft.. zira pun giat mendesignnya.. rupa bentuk dan colornya akan nampak seperti ini...still with theme color.. pink and green ;) zira suke! mr. bubu pun suke (^_^)


Haa...this is another design that i made. Kalau ikut draft.. nak nmpk cam english and color vintage...here the draft... 


And here the design... Look! its look familiar? Yes..its my blog background.. I love my blog very much now.. So zira saje design satu lagi mengikut konsep yg zira draft menggunakan background blog ni..Colornya sangat vintage kan :D sangat suka.. Da tunjuk kat mr.bubu.. dia kate ok juga (^_^)


Mama zira and akak zira pilih 2nd design. Before this zira suke yang 1st design..after print on paper..the 2nd design sangat2 menyerlah... mr. bubu kate pun 2nd nampak ok.. Y'll punya opinion macam mane???

*Letih juga membuat pelan rumah itu sendiri ek.. patut la org hntr kedai jek.. Nasib baik berjaya! Yeayy!!

Write with Love ;)
Qaseh AzRin

Hand Blog: Design baju

Assalamualaikum...

Okay... siang td dah kongsi serba sedikit tentang handbook wedding zira kan.. ni kira cam sambungan la apa ada dalam buku tu.. Haaaa...entry kali ni.. zira nk share design bj zira...UNTUK PERINGATAN SEMUA: BAJU NIKAH, BERINAI, SANDING, BERTANDANG INSYAALLAH ZIRA TEMPAH BARU DAN BELI TERUS DARI BUTIK SO KALAU ADA SESAPA NAK COPY DESIGN NI... GI TAW ZIRA JUGA EA..TP KLU WEARING BEFORE WEDDING ZIRA.. JGN LA SMPI ZIRA TAW.. SEDEY NNT.. kikikikiki...zira ckp betul2 ni taw (^_^)

Okay lah.. memula sekali..baju nikah.. material bj ni chiffon beaded. Asalnya nak beli plain chiffon and nak attach lace kat leher, lengan and kaki baju serta kaki kain.. Akan tetapi..after fikir banyak kali and tanya mama punye opinion.. zira beli je chiffon beaded.. penuh da manik and labuci.. ade sulam-sulam skit.. so x yah nak fikir kos untuk jahit manik. settle! fabrik da bg kat butik..nanti dorg hantar pada tailor. Design nya simple je.. camni..*sketch tu mcm la bdn lawa sangat... perasan je zira ni! haha


Okay.. after majlis nikah yang di plan pd hari jumaat petang bertarikh 8 june 2012 nnt.. adalah majlis berinai pada hari sabtu 9 june 2012. Untuk majlis berinai ni.. zira tak buat waktu malam. Jd x le la panggil MALAM BERINAI kan.. tukar jd petang berinai.. suka2 zira je kan.. untuk majlis berinai nnt.. zira akan pakai bj songket. Baju tu hanyalah baju kurung pesak gantung. Nak tau kenapa zira wat majlis ni petang? sebab zira teringin pakai cucuk sanggul..so x pakai tudung la kan. So kalau wat majlis tu petang sabtu tu.. x de la ramai orang sangat.. just my family and his family. Lagi pun tukar2 hantaran adalah waktu berinai so x de la mcm kosong sangat majlis tu.. After bincang dgn mama and tunang.. dorang kate ok.. tapi itu adalah sebuah perancangan. Color baju songket tu pulak..zira akan pakai color waktu wedding mama zira 30 tahun dulu ;) its green! but the design? like this...


Selepas majlis berinai pada sabtu petang.. Zira akan khatam Al-Quran pada sebelah malam.. Mama teringin sangat nak ada khatam Al-Quran.. masa kakak kahwin dulu tak dapat nak buat.. so im the youngest and last..x nak la mama terkilan pula.. So zira akan buat la majlis khatam Al-Quran ni.. 3 bulan before wedding zira kena jumpa cikgu ngaji mase sekolah rendah dulu tuk practice and check balik bacaan.. Indahnya agama, adat dan budaya kan.. ;) Okay..jom citer sal baju kahatam.. Untuk khatam..zira akan pakai plain chiffon color krim to gold...its 2 tone chiffon. Fabric dah beli dan dah hantar kat butik. Zira design bju ni untuk comfortable duk bersimpuh nnti..sbb majlis ni kena duduk agak lama juga.. so zira design bj ni supaya longgar dan nampak beralun. Maybe zira akan wat beberapa fabric flower yang kecik2 tuk add kat bahagian dada supaya x nampak kosong sangat nnt..Sapa suka angkat tangan..........huhu ;)

  
Selesai da acara untuk hari sabtu..hari ahad pula majlis persandingannya. Temanya? Actually nak wat tema English vintage + fairytale. Tapi rasa mcm tak sesuai je konsep tu dgn badan yang x berapa nak tggi ni.. So wat design yang akan2 je dengan konsep tu..supaya tak terkilan sampai bila2..huhu.. Okay..untuk sanding zira plan untuk wearing full lace. Color putih atau off white. High neck sbb nak masukkan tudung kat dalam. Than ia 2 pieces dress mean baju and kain lain kerana faktor x berapa tggi tu td. Saya sangat tidak yakin untuk pakai dress ketika bersanding. Full stop. Perincian baju..da imagine..tgk macam mane nnt.. huih..the design is very2 simple sebab plan nk all out on detailing.. than IA TIDAK MELERET-LERET kerana tidak mahu menyusahkan pengapit saya untuk memegang lebihan kain tersebut and..plan nak wearing long veil.. pendapat y'll macam mane? ok ke? here the design...


Cane? ok x baju sanding tu? Humm..risau sungguh... after sanding is majlis bertandang kat rumah lelaki.. So plan nak pki bj songket lagi..why? sbb ia x lapuk dek zaman. Kat gambar da ade pun pki bj lace kan.. haa.. jiwa zira ni pun klasik lebey..wawawa...~ Di sebabkan waktu berinai pakai songket yang designnya hanya baju kurung pesak gantung..so kat umah laki nnt pki kebaya pulak.. so rasa la sume design kan?! Pandai x saya???? hihihi.. colornye? peach :) designnye? mariiii tengok....


And the last but not least... Zira ade design 2 dress konon2 nak wat tuk post/pre wedding..tp...x sure lagi.. zira pn x decide antara dua baju ni mana yang zira sangat2 suka.. untuk shoot post/pre wedding ni mungkin lah zira free hair.. wat sanggul and nak wearing fresh flower kat kepala.. leh x???? mr.bubu kate okay ;) y'll kata??? :p but...which one yg ok? This dress zira design agak meleret2..kerana ia hanya menyusahkan diri saya ketika photo session tersebut.. x susahkan org x pe..huhu...wekkkk~ Fabric? lace on top.. maybe duchess or chiffon at bottom. Ade draping shape kat pinggang.. color x decide lagi.. Idea please!!! 



haaaa... cane? ok ke ko? anyway..zira agak suka dan berpuas hati dengan semua yang zira sketch.. dari angan-angan ke fikiran ke tangan dan akhirnya ke dalam handbook zira curahkan..ini lah dia persalinan2 yang diimpikan untuk hari bersejarah nnt...Emm..lamanye nak tggu setahun... Esok nak share apa lagi... oh yaaa... zira belum sentuh tentang pelamin kan! nnt zira study pelamin impian pulak.. ;)

C U again! 

Lots of Love!!!;
Qaseh AzRin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...