Wednesday, 4 May 2011

Hand Blog: Design baju

Assalamualaikum...

Okay... siang td dah kongsi serba sedikit tentang handbook wedding zira kan.. ni kira cam sambungan la apa ada dalam buku tu.. Haaaa...entry kali ni.. zira nk share design bj zira...UNTUK PERINGATAN SEMUA: BAJU NIKAH, BERINAI, SANDING, BERTANDANG INSYAALLAH ZIRA TEMPAH BARU DAN BELI TERUS DARI BUTIK SO KALAU ADA SESAPA NAK COPY DESIGN NI... GI TAW ZIRA JUGA EA..TP KLU WEARING BEFORE WEDDING ZIRA.. JGN LA SMPI ZIRA TAW.. SEDEY NNT.. kikikikiki...zira ckp betul2 ni taw (^_^)

Okay lah.. memula sekali..baju nikah.. material bj ni chiffon beaded. Asalnya nak beli plain chiffon and nak attach lace kat leher, lengan and kaki baju serta kaki kain.. Akan tetapi..after fikir banyak kali and tanya mama punye opinion.. zira beli je chiffon beaded.. penuh da manik and labuci.. ade sulam-sulam skit.. so x yah nak fikir kos untuk jahit manik. settle! fabrik da bg kat butik..nanti dorg hantar pada tailor. Design nya simple je.. camni..*sketch tu mcm la bdn lawa sangat... perasan je zira ni! haha


Okay.. after majlis nikah yang di plan pd hari jumaat petang bertarikh 8 june 2012 nnt.. adalah majlis berinai pada hari sabtu 9 june 2012. Untuk majlis berinai ni.. zira tak buat waktu malam. Jd x le la panggil MALAM BERINAI kan.. tukar jd petang berinai.. suka2 zira je kan.. untuk majlis berinai nnt.. zira akan pakai bj songket. Baju tu hanyalah baju kurung pesak gantung. Nak tau kenapa zira wat majlis ni petang? sebab zira teringin pakai cucuk sanggul..so x pakai tudung la kan. So kalau wat majlis tu petang sabtu tu.. x de la ramai orang sangat.. just my family and his family. Lagi pun tukar2 hantaran adalah waktu berinai so x de la mcm kosong sangat majlis tu.. After bincang dgn mama and tunang.. dorang kate ok.. tapi itu adalah sebuah perancangan. Color baju songket tu pulak..zira akan pakai color waktu wedding mama zira 30 tahun dulu ;) its green! but the design? like this...


Selepas majlis berinai pada sabtu petang.. Zira akan khatam Al-Quran pada sebelah malam.. Mama teringin sangat nak ada khatam Al-Quran.. masa kakak kahwin dulu tak dapat nak buat.. so im the youngest and last..x nak la mama terkilan pula.. So zira akan buat la majlis khatam Al-Quran ni.. 3 bulan before wedding zira kena jumpa cikgu ngaji mase sekolah rendah dulu tuk practice and check balik bacaan.. Indahnya agama, adat dan budaya kan.. ;) Okay..jom citer sal baju kahatam.. Untuk khatam..zira akan pakai plain chiffon color krim to gold...its 2 tone chiffon. Fabric dah beli dan dah hantar kat butik. Zira design bju ni untuk comfortable duk bersimpuh nnti..sbb majlis ni kena duduk agak lama juga.. so zira design bj ni supaya longgar dan nampak beralun. Maybe zira akan wat beberapa fabric flower yang kecik2 tuk add kat bahagian dada supaya x nampak kosong sangat nnt..Sapa suka angkat tangan..........huhu ;)

  
Selesai da acara untuk hari sabtu..hari ahad pula majlis persandingannya. Temanya? Actually nak wat tema English vintage + fairytale. Tapi rasa mcm tak sesuai je konsep tu dgn badan yang x berapa nak tggi ni.. So wat design yang akan2 je dengan konsep tu..supaya tak terkilan sampai bila2..huhu.. Okay..untuk sanding zira plan untuk wearing full lace. Color putih atau off white. High neck sbb nak masukkan tudung kat dalam. Than ia 2 pieces dress mean baju and kain lain kerana faktor x berapa tggi tu td. Saya sangat tidak yakin untuk pakai dress ketika bersanding. Full stop. Perincian baju..da imagine..tgk macam mane nnt.. huih..the design is very2 simple sebab plan nk all out on detailing.. than IA TIDAK MELERET-LERET kerana tidak mahu menyusahkan pengapit saya untuk memegang lebihan kain tersebut and..plan nak wearing long veil.. pendapat y'll macam mane? ok ke? here the design...


Cane? ok x baju sanding tu? Humm..risau sungguh... after sanding is majlis bertandang kat rumah lelaki.. So plan nak pki bj songket lagi..why? sbb ia x lapuk dek zaman. Kat gambar da ade pun pki bj lace kan.. haa.. jiwa zira ni pun klasik lebey..wawawa...~ Di sebabkan waktu berinai pakai songket yang designnya hanya baju kurung pesak gantung..so kat umah laki nnt pki kebaya pulak.. so rasa la sume design kan?! Pandai x saya???? hihihi.. colornye? peach :) designnye? mariiii tengok....


And the last but not least... Zira ade design 2 dress konon2 nak wat tuk post/pre wedding..tp...x sure lagi.. zira pn x decide antara dua baju ni mana yang zira sangat2 suka.. untuk shoot post/pre wedding ni mungkin lah zira free hair.. wat sanggul and nak wearing fresh flower kat kepala.. leh x???? mr.bubu kate okay ;) y'll kata??? :p but...which one yg ok? This dress zira design agak meleret2..kerana ia hanya menyusahkan diri saya ketika photo session tersebut.. x susahkan org x pe..huhu...wekkkk~ Fabric? lace on top.. maybe duchess or chiffon at bottom. Ade draping shape kat pinggang.. color x decide lagi.. Idea please!!! 



haaaa... cane? ok ke ko? anyway..zira agak suka dan berpuas hati dengan semua yang zira sketch.. dari angan-angan ke fikiran ke tangan dan akhirnya ke dalam handbook zira curahkan..ini lah dia persalinan2 yang diimpikan untuk hari bersejarah nnt...Emm..lamanye nak tggu setahun... Esok nak share apa lagi... oh yaaa... zira belum sentuh tentang pelamin kan! nnt zira study pelamin impian pulak.. ;)

C U again! 

Lots of Love!!!;
Qaseh AzRin

19 comments:

  1. waduh..cantiknya design2 zira..nida xsempat baca, tgk2 gambar je baru..kat opis ni..nnti nida dtg blik baca.. =)

    ReplyDelete
  2. cantik nyerh semua baju2 u sketch!

    ReplyDelete
  3. Nida: X pe.. nida sangat rajin dtg blog zira.. nah air... minum2.. ngee.... hihihi

    ReplyDelete
  4. Rai: Zira sangat suka sketch baju (^_^)

    ReplyDelete
  5. sgt cantik!!! sgt meletop!!! sgt cun!!!

    bila zira pakai, gerenti sgt cantik!!!

    ReplyDelete
  6. eyza.. thank you!
    Hopefully nmpk cntik di hari persandingan nnt ;)

    ReplyDelete
  7. cantiknya baju2 tu.. very detail dan sistematik... baguslah zira ni...

    ReplyDelete
  8. zira..da baca..hehe..wah..zira mmg bnyk idea n ilham .. =)

    ReplyDelete
  9. sekali seumur hidup nk pkai kan.. ;) nnt zira try curahkan ilham tuk bj nida ea.. tu pun kalau nida nk accept ;) if x pun x pe.. :p

    ReplyDelete
  10. esok klu free zira masukkan dalam blog ok..tp x jnji tkut x smpat pulak ;)

    ReplyDelete
  11. ok2..xpe...=)
    zira..jom join game ni..bley tambah idea untk entry =)

    http://nida-razak.blogspot.com/2011/05/game-10jom.html

    nida da wat untk yg fist..ni cth :
    http://nida-razak.blogspot.com/2011/05/day-one-10-things-bout-you.html

    ReplyDelete
  12. bab2 contest ni zira slow rr.. nk tulis 1 post pn 3 4 jam.. hahaha

    ReplyDelete
  13. hehe..zira..ni bukan contest soalan pelik2 karang ayat..ni men game je..untuk tambah entry kita..ce zira tgk dulu =)

    ReplyDelete
  14. da tgk.. tapi blm join zra da agak tertekan memikirkan apa 10 things itu..kikiki..nnt zira fikirkan dahulu ;)

    ReplyDelete
  15. cantik2nye design baju kamu...oh,kalaulah sy pun pndai sketch spt itu..huhu

    ReplyDelete
  16. Tenkiu (^_^)
    Kamo boleh cuba design juga ;))

    ReplyDelete
  17. zira... pandainya awak melukis. sgt kagum owh. leh lukihkan utk sara? weee~!!!

    p dot s: hasil gugel dpt jumpa blog zira yg awesome ni. pandai sketch..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...