Friday, 24 June 2011

DIY bunga-bungaan~

Assalamualaikum...

Chak!! Merujuk perkara di atas... (ayat surat rasmi masa sekolah dulu kan! haha~).. meh la.. zira nk cite aktiviti zira sejak akhir-akhir ini. Baru-baru ni ketika mood malas zira sangat berkuasa sampai mls nk entry blog.. zira banyak juga 'study' nak DIY bunga guna macam-macam material. Paper flower, paper crepe flower, tissue flower, fabric flower dan banyak lagi... tapi tak sempat lagi buat yg banyak lagi tu.. buat sikit jew..hihi.. nak tengok... meh zira tunjuk.. (adoi sejak zira jd blogger ni..sik menunjuk je..hahaha..) harus tukar ayat ni.. ---> meh zira share.. (kikiki~)

 Paper crepe flower

Paper crepe ni leh tahan sush nk wat kalau baru-baru belajar.. tapi zira dah pegang ende ni sejak sekolah rendah.. time tu mama zira banyak buat bunga telur orang kawen.. turun temurun nye bakat ni..dari arwah nenek.. ;p

seterusnya, bunga dari material kertas

Paper flower

Tada.... Siapa yang follow blog zira before this mesti tau zira sangat suka buat scrap book.. this paper flower zira belajar tuk DIY sebab nk kurangkan kos untuk scrap book.. walaupun rupa bunga ni x de la sempurna sangat..tapi zira rasa okay lah dari belanja banyak kat kedai scrap book yg mahal tu..hihi.. tggu la kaya raya untuk shopping kat kedai scrap book tu.. nk kawen ni..cut cost la! wekkk~ :p

Lagi.... fabric flower.. meh tengok!

Fabric flower

Haaa..quite susah juga buat yg ni..sebab first time wat.. tapi best juga wat ni.. free nanti nk wat guna chiffon and lace.. leh wat jd sepit rambut, scarf, brooch, pin..leh jugak attach kat baju.. haaa.. zira ingt nk wat bunga ni and attach kat baju khatam al-quran (^__^)

Next is...Tissue Flower... jom review lagi...

Tissue flower

Okay..itulah antara bunga yang agak rajin zira DIY ketika zira malas hari tu.. ok ek.. zira dah berjanji nk upload gmbr bunga telur tissue dekat entry-entry sebelum ni kan!.. kali ni zira review kat y'll (^___^) this is the flower.....~


Tissue flower under progress (^_^)

 Siap sudah bunga telur tisu ini!! (^_____^)

Hopefully y'll yang teringin sesangat tgk DIY tissue flower zira ni berpuas hati..biasa je bunganya.. x lah cantik sesangat mcm y'll buat..hihi...lg pun..pki tissue biase je... huhu~  nak habiskan stok tissue masa wedding abg zira dulu...hihi.. yg ni zira blaja masa arwah nenek ada dulu.. dia sangat hebat membuat kraf tangan.. ;)

Okaylah.. itu yang dapat zira kongsi buat masa ini.. ;) Esok saya harus berjumpa bakal mak mentua untuk berbincang tentang tarikh kawen yg perlu dirombak semula (dalam hati bengang lagi!) huhu~
akan disambung lah lagi penulisan di blog ini okay..

Sekian daripada saya, Zira.
Jumpa lagi!
Tata titi tutu

(^____^)

Thursday, 23 June 2011

PTPTN oh PTPTN

Assalamualaikum...

Haa...ri ni cerita pasal apa.. out of concept ea.. PTPTN! biler nk kawen... mesti fikir psl duit je manjang kan.. nk prepare itu ini duit.. nk beli itu ini duit.. baru2 ni time prepare sal kawen ni kan... dapat la surat ptptn..blacklist! x tkejut pun..sbb x byr kan..haha...

CUME.... nk dkt2 kawen la dpt surat tu ye... klu dah blacklist kena byr lumpsum sekali semua total... ingt nk byr pas kawen je.... tpi... x bestnye.. jap lagi tgh sanding ingt hutang ptptn tu.. x tenang lgsung duk kat pelamin tu nnt..jadi... nekad je la byr hutang tu wpun sebenarnya that money nk deposit butik untuk pelamin dan baju! ouh...nk menangis!!! (T___T) untuk tenangkan hati, diri dan hidup aku ini..ku gagahkan untuk menghulurkan wang RM50 yg sangat byk da tebal ketika itu... pejam mata aa bg... kini.. hidup saya sudah tidak dihantui oleh bayangan PTPTN.. nama juga telah dikeluarkan dari senarai blacklist! dengan pantas aku mengecheck nama kat website imegresen.. status perjalanan ke luar negara; 'TIADA HALANGAN' huhuhu.. cuma x dpt la byr deposit butik tu..... waaaaaaaaaaaaa (T______T) korbankan juga wang itu sebelum kawen.. bersabarlah ye zira.. nnt kumpul duit lg... huhu~


Dengan kepastian dr email ini.... maka tutuplah cerita tetang PTPTN dlm hidup saya setakat ini....huhuhu~

Sekian,
Zira yang tengah sengal (*_*)

Monday, 20 June 2011

Kisah bunga tissue

Assalamulaikum...

Haa..second entry untuk hari ni... huhu~ Cite pasal preparation pulak.... Sedang2 bersemangat wat bunga telur..and tau pasal kena tukar tarikh majlis tu... terus rehat 'machine' wat bunga telur tu sbb hilang mood... ni lagi satu cite.. masa wedding abg zira bulan 2 hari tu.. byk giler tissue yg x habis sbb pihak catering dah sediakan.. jd yg kami beli mmg x pki..eh..pki sikit je.. x la x pakai lgsg..huhu~ disebabkan tgk byk sgt...zira amik la tissue2 tu untuk di manfaatkan.. haha..ayat x leh blah..

Seterusnya.... zira pun wat la satu bunga telur... x penah pun plan.. sebab da ckp ngan mama nk beli je mls nk wat..no DIY.. tapi pas wat sikit... dan rasa cam tissue tu BANYAK GILER dan x nk membazir bnde tu.. so zira pun tunjuk kat tunang bunga yg zira da wat tu... dia kate okay..mama kate okay.. so zira beli la bahan tambahan untuk serikan bunga ini.. color bunga tu sume sama.... PUTIH.. sbb tissue tu putih je sume... huhu~ kalau nk tengok rupa bunga telur tu kena la tunggu kat entry seterusnya sebab zira x amik gmbar lg... sangat malas... huhu.. mood malas tu memang sedang mengganas kala ini.. so tnggu ea... akan disiarkan esok2..huhu~ jadi, ini sahaja yang zira dapat kongsi buat masa ini...klu ada pape nnt... zira update lg ;)

Lots of Love!;
Qaseh AzRin

Habis semua setting bila kena tukar tarikh!

Assalamualaikum & salam sejahtera....

Akhirnya..kembali juga zira ke blog ni setelah berminggu2 meninggalkannya. Baru je byr broadband ni... sangat malas nk pergi byr hari tu..huhu..

Sekembalinya zira ke blog ini...zira cite skit pasal wedding journey zira yg lama kesepian..ENTRY KALI INI JUGA TIADA GAMBAR KERANA TAHAP KEMALASAN SAYA YANG SANGAT TINGGI...okaylah... ce tengok tittle atas ni...emmm.. sangat sedey sebenarnya...kena tukar tarikh wedding nnt..family zira x nk waktu cuti sekolah.. family tunang pulak nk waktu cuti sekolah.. disebalik hal ini juga ada 'cakap2' yg leh thn bestnye... waaaa~ (T_T) redha je lah.... wat masa ni x tau lg tukar ke tarikh apa..sbb tunggu MUA confirmkan schdule dia yg still available...after that baru leh confirmkan semula.. pas tukar nnt kena gi butik balik tukar tarikh.. tukar dgn photographer... dan byk lg...haiz... maaf ye semua kerana menyusahkan anda.... cam x de smgt and mood je dah nk wat majlis ni..leh x wat kenduri jew.. huhu~ sakit sungguh kepala memikirkan perkara ini.. anggap saja ia sebagai dugaan... mama ckp.. "x pe la susah skrg..mama doakan pas kawen nnt sng.." erm...sedih... sedih...sedih... macam2 betul dugaan ea bile nk mendirikan masjid ni ea..... Semoga ALLAH beri kekuatan pada saya dan tunang untuk melepasi dugaan2 ni...tanpa menyakiti hati orang2 tua kami.. amin...

Kalau ikut perancangan awal.. majlis rumah zira and rumah tunang selang seminggu..tapi sebab kes nk cuti sekolah... zira mungkin wat selang sebulan..huhu.. lantak la kalau lama pun.. nk tunggu takwim 2012 untuk tau cuti sekolah tu pun satu hal gak.... sbb kena confirm tarikh dgn MUA secepat yg mungkin.... haizz! x pasal2 zira suke hati wat kiraan sendiri.. men agak2 je.. caye x... amik balik calendar tahun2 sebelum ni.. kira balik... ha.. keje giler smpi sakit kepala zira ni..ee..sedih nye! X pe la..tggu je la tarikh yg bakal di confirmkan nnt ea... sakit kepala..dan kepala ini perlu direhatkan... hu hu hu~

Salam sayang;
Qaseh AzRin

Saturday, 11 June 2011

Cadar kahwin saya!

Assalamualaikum...

Hari ni nak update blog cepat2 sementara ada waktu sebab nk siapkan custom album..tolong kawan..esok nk bg pd dia sbb isnin dia nk hntr kedai dah.. (^_^) Esok nk pergi rumah kakak sepupu tunang.. Kakak sepupu dia kahwin. Isnin tunang ckp nk bw pegi tgk movie... x tau la jd ke x.. Selasa pula nk pegi damansara... BYR DUIT PTPTN! haha~ nama dah blacklist.. siot jew.. ri tu call byk kali nk tanya total..x nk la pulak jwb..ckp je dgn operator smpi credit abis.. tetiba dapat surat dah blacklist..sabar jew!

Panjang pula intro entry kali ni kan.. Sebenarnya cuma nak kongsi pasal cadar kahwin... Masa beli sampin kat jakel hari tu tengok-tengok cadar sekali.. than nmpk yg ni...


Ada cadar.. sarung bantal 2, sarung bantal pjg 1, sarung bantal kusyen 2, comfoter.. materialnya best.. sejuk.. ada sulam.. Color beige.. harga boleh tahan (huhu~). So.. Zira akan guna cadar ni masa kahwin nnt... dah boleh tick kat checklist tuk cadar ni (^_^) Sangat gembira... boleh check bende len da... ;) Nnt update lgi...tata titi tutu~

Lots of Love;
Qaseh AzRin!

Mirror mirror in the world.....~

Assalamualaikum....

Memula sekali nak ucap terima kasih pada semua yang rajin membaca blog zira..dan juga yang setia menanti entry2 terbaru.. Before this zira share pasal kain songket... kali ni zira nak cerita pasal CERMIN.. aa.. bukan sebarang cermin tau...

Baru2 ni zira gi jalan2... actually dah lama sangat cari cermin hikmat ni...huhu.. nk wat decoration kat bilik pengantin.. sangat teringin nak ada cermin ala2 english vintage punya style.. before this memang berangan je... x mengharap pun..sebab klu tgk kat gmbr2 pun... biasanya kat gmbr org puteh.. aa....~ tetibe waktu jalan2 baru ni.. terjumpa ni... Tadaaaaa....


Dengan bangganya... zira bertemu juga dengan cermin yg mengikut piawaian yg ditetapkan..happy gilerrr aa... haha~ Ni la cermin hikmat zira sekarang... Bestnya..... cantik x??? suka x???? hihi... Tu je nk share hari ni... hihi..... Jumpa lagi esok! Tata...

Lots of Love;
Qaseh AzRin

Thursday, 9 June 2011

Sampin untuk yang terlibat

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Sejak 2 3 minggu lepas..jarang post entry... so kali ni post la some entry supaya x senyap je kan blog ni.. x tau la kena penyakit apa.. sejak demam hari tu jadi malas dah nk on laptop..ape lagi lah on9 kan..Esok genaplah lah wedding journey saya untuk setahun.. Masuk hari esok je... dah kena la follow wedding checklist tu proper sikit... Kalau bukak buku tu..bace balik by month rasa mcm da gelabah je.. eh.. kejap je dah 12 bulan sebelum..wat itu ini..survey itu ini je dah 11 bulan sebelum... tetibe cuak sekejap..haha~ Hari ni nk share pasal sampin yang zira beli baru2 ni...

Siapa perasan Jakel asik wat sale je akhir2 ni... jahat tau... nafsu untuk berbelanja kat Jakel tu sgt tinggi..dorang pulak sik wat sale... le jatuh miskin sebelum kahwin tau... nasib baik sale kali ni saya demam.. x larat nk bgn..x de la pegi.. ada hikmah demam kali ni..kikiki~ Masa last pegi hari tu.. zira ada beli some kain songket untuk sampin mereka2 yang terlibat..siapa? opkos sampin pengantin (Tunang saya lah! hehe), ayah, abg, abg ipar dan pengapit2 lelaki saya.. Haa..meh zira share.. 

Sampin untuk pengapit lelaki waktu majlis bertandang
  
Sampin untuk abg ipar waktu majlis resepsi di rumah zira

Sampin untuk abg zira waktu majlis nikah zira

Sampin untuk pengapit lelaki waktu resepsi rumah zira

Sampin untuk tunang, nak letak kat hantaran

Sampin untuk tunang waktu majlis nikah kami
 
Sampin untuk ayah waktu majlis resepsi rumah zira

Sampin untuk abg zira waktu majlis resepsi rumah zira
 
Huih.... rasa macam banyak gila je zira beli ni...8 helai sekali beli... Walaupun sangat suka dengan english style..tapi jiwa klasik gak aa zira ni.. zira sebenarnya sangat suka kain songket... hihi... itu lah serba sedikit tentang perkembangan wedding journey zira buat masa ni... hihi... esok smbg lagi... share pasal ape pulak pasni agaknya.. tggu okay...... (^__^)


p/s: FONT BLOG NI OK KE X? KECIK LAGI KEEEE????


Lots of Love;
Qaseh AzRin

Wednesday, 8 June 2011

Followers: You are invited to attend my wedding

Assalamualaikum to all...




Hai semua... rasa mcm dah lama mendiamkan diri dari blog ni.. Demam 2 minggu..pegi 2 klinik baru bek..alhamdulillah.. kawan2 sihat? harap sihat lah ye.. Post kali ni.. zira nk invited kawan2 blogger dtg wedding zira nnt.. Siapa yg rajin masuk blog ni mesti perasan zira penah tulis entry mcm ni... Akan tetapi zira x tau la kenapa entry tu kejap ada....kejap x da.. jd zira post la balik entry ni okay...

Actually zira sedang mengumpul nama tetamu sebab nak estimate kad jemputan yang perlu di print nanti.. Some guest from saudara mara, parent friends..serta jiran2.. Untuk saya..kawan sekolah dan kerja.. AND.. zira berniat untuk menjemput semua follower yang sudi dan rasa nak dtg untuk wedding zira nanti... (^_^)


So..pada sesape yg sudi.. gi taw zira ok..mane2 bloggers yg nk dtg tu juga harus tahu bahawa y'll adalah VIP zira okay.. hihi~ Zira tanya awal2 sebab,


1. Nak reserved KAD JEMPUTAN untuk y'll (walaupun boleh letak soft copy kat blog or FB, Zira nak post juga hard copy!!)


2. Nak reserved MEJA KHAS untuk bloggers (Secara x rasminya..wat gathering sekali tuk b2b/ex-b2b bloggers!)


3. Nak reserved DOORGIFT untuk bloggers (Doorgift akan dirahsiakan sehingga y'll dapat. Box doorgift yg zira penah review pun y'll dapat)


4. Sangat mengharapkan bloggers2 ada sebab nk wat guestbook.. hopefully y'll ada untuk mengabadikan wish2 y'll.

5. Sangat mengharapkan bloggers ada sebab selama ni berkongsi cerita preparation ni dengan y'll.. mesti lg best klu y'll sume ada.. sebagai tanda penghargaan zira pd anda.. ;)

Tu la antara sebab zira bertanya awal ;) sesape yang confirm nk dtg.. zira masukkan nama kat SINI nanti.


Siapa2 yg sudi boleh email zira; psychedelic_zeera@yahoo.com


Take care! Rindu semua!!


Lots of Love;
Qaseh AzRin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...