Sunday, 31 July 2011

Selamat menyambut Ramadan

Assalamualaikum..
Salam sejahtera..

Di kesempatan ini, zira nak ucapkan selamat berpuasa pada semua muslim di seluruh negara. Semoga segala amalan berpuasa akan mendapat keberkatan ALLAH dan membawa kebaikan kepada semua umatnya. Tingkatkanlah juga amal ibadah anda semua. Happy fasting! TC.

With Love;
Zira

Friday, 29 July 2011

I'm totally jam today!

Assalamualaikum..
Salam sejahtera..

Seharian tak update blog. Semalam post 1 entry jew sebab design baju Miss Sunshine saya.. ;)) tgh malam td adjust balik and email pada dia..
Alhamdulillah dia suka. Tapi tak dapat nak upload lagi macam mana designnya. Than beliau ada meminta untuk sketch lagi satu untuk di buat pilihan.. TETAPI tak sempat nak siapkan lagi kerana..(SORRY HANA) sangat busy kemas rumah hari ini kerana tinggal berseorangan di rumah beberapa hari ni.. selalu kemas dengan mama.. Pada jam 7:52pm ni dah rasa penat and ngantuk gilak. Try sambung sketch tu tapi my brain totally jam.. and I'm hungry. Dalam time cenggini.. leh lak teringin makan buah kiwi.. Ini lah permulaan ujian nak berpuasa.. nak makan tu..nak makan ini.. segala benda nak di makan padahal bulan puasa nanti bukan tak leh makan langsung.. huhu~

Selain merasa kepenatan dan keNGANTUKan yang teramat.. sebenarnya menahan rasa geram di hati kerana laptop ini asyik sangat demam panas.. dan sangat susah nak on.. sampai saya cakap camni dengan laptop saya.. "Janganlah macam ni.. kalau awak macam ni... nanti saya beli baru.. lagi awak tak dapat tengok muka saya mengadap awak hari-hari lagi..awak dah berkhidmat dengan saya sejak saya tingkatan 4 1/2..jadi awak jangan merajuk ye.. kalau awak sihat selalu.. lepas kawen pun awak boleh ikut saya.." Haih~ penat pujuk dia baru leh hidup...memang jam la kalau buah hati yang ni buat hal camni.. ade lagi satu buah hati buat hal jugak.. :(

Telefon bimbit saya juga... masa subuh.. leh lagi sms dengan Miss sunshine pasal baju.. tak silap pukul 6:55am.. lps solat subuh sambung tido sebab hujan lebat gilak... bgn lagi tepon saya macam ape tah.. langsung tak le tarik line! huh!! benci.. sedih! geram! mama tak dapat tepon.. en.tunang send msg pun tak sampai.. Memang sangat jam semua nya! bersabar ye zira!!!! (T_T)

Ohh.. ada lagi satu... hari ni berjauhan dengan camera2 zira. DSLR member pinjam..abang dia nikah.. sebab dia banyak juga tolong zira.. jadi... zira pinjamkan lah..Nak amik gambar sketch baju sanding Miss Sunshine pun tak dapat.. camera compact pulak kakak pinjam.. yang ni malas nak komen pape. haih~ Semoga segala harta saya selamat dan DIPULANGKAN dengan sihat dan selamat.

Disebabkan keletihan lagi keGERAMan yang disebabkan oleh semua buah hati saya yang agak emo hari ni.. saya menjadi sangat sakit kepala. Saya mohon maaf pada HANA kerana kelewatan buat design lagi satu.

Jadi saya harus berehat awal. Sekian terima kasih.. PEACE!! ;)

With Love;
Zira

Thursday, 28 July 2011

Marie Antoinette

Assalamualaikum..
Salam sejahtera..
and Good day to all of you...

No fun activities done during the day as well as sketching designs dress for a friend. I'm very happy because there are people who want to ask for help even though I am not a professional. This reminds me of my schooling days. I sketch a lot of wedding dress when I have free time. Someone said to me that want me to sketch her wedding dress on their wedding but she are already married now without asking me. Haha~ Today I sketch for Miss Sunshine but it's just an idea only. It's not final yet. I'm just helping a friend ;) If you want to see the design.. wait for the confirmation from her.. than I'll upload here.. Hihi~

Okay.. Back to the tittle today.. Marie Antoinette. How to pronounce
it? Marie Antoinette məˈr ˌæntwəˈnɛt or æntwɑːˈnɛt.
*Cam rimas je nak speaking ni kan.. meh zira cakap bahasa malaysia..
haha..

Sebelum cerita panjang.. nak tunjuk ni.. the real Marie Antoinette.


yg ni pula..poster dari filem Marie Antoinnette. Masti ada blogger
yang pernah tengok cerita ni juga..


Waktu rehat-rehat semalam zira macam memperoleh satu ilham je pasal
benda ni.. pernah tak you all fikir apa yang zira terfikir ni.. huhu~ Selalo
kita nak wat pre-wedding.. dah tentu dengan pasangan kite.. tapi.. zira
kadang-kadang teringin nak shoot macam pre-wedding tapi dengan
kawan-kawan. Boleh juga buat waktu bridal shower.. (^_^) kalau buat tema ni.. ok jugak! Gillerrrr vintage!
Waaa.. tolonglah.. I love that hat~



Gownnye sume comel-comel.. sangat-sangat berkeinginan nak pakai~
Ee.. apa lah zira ni.. sume nak kan.. vintage tak agak-agak...haha~
Teringin nak wat pun nak ajak siapa.. kawan dah la takde yang
sekepala sangat...aduhai.. bestnye costume tu... Kalau style Marie
Antoinette ni.. memang match la dengan kasut yang Miss Sunshine
suke..

Nanti kalau ada masa nak ajak En.Tunang pergi Sunway pyramid..
cari kasut tu ;))

Waa... berangan-angan la kejap nak amik gambar begini.. Nanti zira
share la lagi idea-idea zira yang pelik-pelik lagi ek! Jumpa lagi..

With Love;
Qaseh AzRin

Wednesday, 27 July 2011

Pre-Wedding Ideas: Lollipops

Assalamualaikum...
Salam sejahtera pada semua..


Baiklah.. hari ni nak share satu lagi idea pre-wedding & post-wedding. Penat jugak google.. tapi tak banyak hasil.. tak pasti la masih jarang orang buat atau orang tak upload.. :( Tapi takpe.. guna je mana yang ada.. Siapa yang follow blog zira ni mesti makin lama makin perasan zira suka idea yang agak kebudak-budakan sikit untuk pre-wedding.. ye la..masa kecik-kecik dulu main pun bukan ada banyak gambar.. lagi pun... dah lama tak jadi cam dak kecik kan... ha... idea untuk kali ni... LOLLIPOPS... untuk lollipops ni.. you all boleh amik gambar kat tempat yang zira penah share.. HIJAU.. memang menarik juga... so..lollipops ni boleh juga dijadikan props ;))










Very cute prop.... I love it! you all boleh cuba jugak... ;)) if zira tak dapat amik gambar zira camni.. dapat amik gambar couple len pun best gak neh!! (^_^) Cumellllll~ you all tengok dulu ea.. zira nak cari ilham lain... hik hik hik~


With LOVE!
Zira

Make-Up Class II

Assalamualaikum..
Salam sejahtera...

Mari-mari semua dengar ini cerita...~ Waaa.. (ingat lagi tak iklan sabun axion dulu?!!! Hahaha~) rindunya kat blog saye ini...haha~ Tadi pergi kelas pukul 6.. habis pukul 8:30 malam... Pastu pergi makan... balik kul 9:30 malam... On laptop tak hidup-hidup...last-last leh on kul 11:30 malam.. tak agak-agak laptop ni.. kena cari yang baru juga.. kalau bukan sebab nak kawen.. memang dah tukar baru... susah-susah nak on pun setakat ni leh pakai lagi.. merajuk pulak kang mengeluh panjang-panjang..haih~ Gigih la pulak nak update terus malam-malam buta ni kan..

Actually zira belajar kat kedai kawan zira.. Make-Up Artist (MUA) ni pun kawan dia.. maybe namanya jarang di dengari and gah seperti kak awin, fiza zainuddin..atau ian sham.. tapi zira rasa hasil dia pun ok jugak..nampak natural.. kalau start belajar..senang la jugak dengan AIM ni.. tak push sangat.. lagipun dia ajar personally..so senang nak dapat segala step dia.. Siapa yang ada beli magazine pengantin this month boleh selak-selak all page.. tengok touch up from AIM AZAM. Itu lah MUA yang ajar zira ni...

This week zira sendiri yang apply make up kat muka model.. model zira adalah best friend zira... hihi.. alhamdulillah.. bila apply sendiri.. lagi senang nak ingat step.. this week juga Aim just push untuk base.. mean foundation la.. tak nak yang berat sangat.. dia ajar how to touch up.. okay.. ni muka kawan zira before make over..


Ni before make over.. pastu... puas tonyoh sane sini.. jadilah camni....


ini lah hasilnye selepas kawan saya setia menadah mukanya untuk saya ;)) redha je dia.. haha... Apply foundation da ok skit.. tapi kening kena improve.. memang susah aa wat kening.. Hari ni belajar basic je.. shading blm lgi.. lepas raya kot.. memula ni pun dia ajar untuk tunang ke.. nikah ke.. dinner ke.. tak heavy sangat..still nmpk natural.. lagi pun yang ni tak pakai bulu mata palsu lagi.. wah.. terketar-ketar tangan haa..


Ni pas siap.. waktu touch up sikit-sikit.. AIM yang amik gambar ni... ;))
Okay la.. sambung lagi esok.. (^_^)


with LOVE!
Zira

Tuesday, 26 July 2011

Pre Wedding Ideas: Hijau itu indah, Hijau itu tenang, Hijau itu alam.

Assalamualaikum..
Salam sejahtera pada semua pembaca..

Macam panjang je kan tajuk entry kali ini.. hihi~ Hari ni bukan ke sepatutnya malas.. huhu~ malam tadi ingat hari ni malas sangat.. rupenya tak la malas sangat.. wakaka.. cuma mengantuk saja.... mata pun camni jew.. (-_-)
So...~ hari ni nak cerita lagi pasal pre-wedding.. maaf ye.. saya ni sangatlah kuat berangan untuk bergambar pre-wedding mahupun post-wedding nanti... biler??? tahun depan pun.. cari ilham tak habis-habis..hahaha~ Tema idea pre wedding kali ini adalah..HIJAU.........seperti yang di tulis berulang kali di tajuk entry itu... hihihi.. zira nak share beberapa gambar yang zira suka..


Sangat suka tempat ini.. malangnya fotografer ini sudah lupa jalan untuk kembali ke sini.. :((


Sangat simple je gambar ni... tapi sangat menarik pada saya.. colornye sangat natural.


Kalau teringin take picture like this.. confirm kena amik kat oversea.. Takde pokok epal kat sini kan... cute je.. :((


Yellow and green color tu sangat cantik................ Sangat suka.... oh yea... itu katil IKEA.. sape nak.. leh beli kat IKEA..  ;))



Vintage color in both of picture atas ni! (^_^)


and........ this is my favret picture... Ok.. Zira akan buat macam ni jugak kat belakang rumah! haha... take note yea En. Fotografer.. hahahahaha~

Best tak.... very natural.. very simple... kan kan kan.. suke tak... you all boleh la jugak buat.. cari tempat yang banyak rumput.. sangat cantik.. ladang kelapa sawit pn leh.. huk huk huk~ klu nk smart lg.. ce try tnye kat golf club kalau-kalau leh amik kat situ.. ;) Than bw la prop lain such as pinwheel, payung, balloon or anything you want.. okay!!! Try it!! See yaaa! Tata~

With Love!
Zira

Monday, 25 July 2011

How's your dream wedding dress?

Assalamualaikum..
Salam sejahtera.

Malam ni nak post lagi satu entry sebelum tidur sebab esok hari saya malas.. haha~ Lagipun esok ada class make up lagi.. aiyak~ malasnya nak pergi..huhu~ Malam ni nak cakap pasal apa? haa.. da terang-terang tajuk entry tu wedding dress kan.. Zira percaya setiap bakal pengantin ada gaun pengantin yang mereka impikan..dan menjadi idaman hati dan kalbu sebab setiap insan ada pilihan dan citarasanya sendiri..hihi~ dulu.. zira pernah post entry about wedding dress sketches..Siapa yang tak pernah tengok boleh click kat entry ni.. Hand Blog: Design baju

Dalam tu jugak ada design baju sanding yang zira nak sangat. Tapi ada some part yang zira tambah sikit.. Hopefully this is the final design yang zira nk..hahaha.. cukup la dengan design ni...Sila tetapkan hati ye Zira oii~


Ini adalah lakaran insan yang tidak profesional dalam bidang fesyen. Harap maaf ye! hik hik hik~ Zira main lukis je apa yang dibayangkan.. ok lah.. itu adalah lakarannya.. tadi waktu bosan-bosan.. zira buat la sesuatu tentang baju ni jugak.. nak tengok? nah..tengok la.. haha~




You all rasa..ada persamaan tak dengan design yang zira sketch?? Haha.. Zira saje buat ni untuk attach kat scrapbook wedding nanti.. ;)) Kalau tak nak guna lace color off white.. tapi takde.. Lace silver ni pun perca baju kurung masa jadi pengapit sepupu tahun lepas.. ;p Bunga yang comel-comel tu zira baru buat td..guna ribbon..hihi~ Baju sanding you all macam mane pulak (>_<)

With Love!
Zira

Pre-wedding Accessories

Assalamualaikum...
Salam sejahtera...

Ce tengok tajuk entry tu.. kuat tul berangan kan... kawen tahun depan.. tapi dah berangan-angan pasal pre-wedding.. huhuhu~ Masa keluar jalan-jalan dengan my best friend last week.. ada masuk accessories shop. Terus jatuh hati dengan beberapa aksesori.. nak tengok? meh zira share..


Tengok earing tu.. vintage looking kan! ;) rantai mutiara tu.. mama zira yang punya..hihi~ Lagi jelas kat gambar yang ni..


Scarf, rantai dan earing.. gelang tak jumpa lagi.. masa ambil gambar pre-wedding nanti.. zira nak pakai aksesori ni.. Zira plan nak wearing baju kurung moden je nanti.. Time tu pun free hair je.. so gambar tersebut tidak akan di pertontonkan.. hik hik hik~ Kamu semua nak tengok juga ke? Zira letak la sekeping the best shot ea.. (^_^) okayla.. zira nak sambung berangan lagi.. hik hik hik... Sambung lagi kat next entry ;)))

With Love!
Zira

Falling In Love - Dato Siti NurHaliza

Assalamualaikum..
Hello and good day...

What seems today's activities? hehe ~ no interesting fact is, I just saw a video clip of  Dato Siti NurHaliza new song 'Falling in Love'. I heard this song for the first time at Planet Music (APM) and I am quite proud of it for her. I am not a fan, but I mention it because I'm Malaysian (^_^) Nama pun mencuba sesuatu yang baru.. so..it's okay. ;) In those who have not heard it, can see here.


Zira ada juga baca komen pengunjung-pengunjung di youtube tu sambil-sambil dengar lagu itu. And..not so surprise la kan ada yang rajin kritik..huhu~ cuma yang tidak berapa bestnya bila ada pengkritik yang suka downkan orang daripada beri kritik yang membina.. kesian Siti.. apa dia buat mesti salah di mata-mata orang sebegitu..bak kata kumpulan Jambu.. "apa pun tak boleh!" haha~ kalau ada yang rajin nk baca komen mereka.. boleh pergi ke link ini;

http://www.youtube.com/watch?v=a7CK1Y-Ig8Q&feature=related

antara perkara yang dikritik ialah..about her Malay's slang in English pronounce. What's the matter? She's Malay rite? so, it is not something weird right..(^_^)

Ada pula yang compare Siti dengan Mizz Nina. Ada yang cakap pronounce English Mizz Nina better dari Siti. Apa yang peliknya pun. Siti sekolah sampai SPM je.. sekolah kampung. Takdelah pelik sangat kalau BI nya biasa je kan. At list tau la basic nya.. 'I', 'U', 'PLEASE', 'THANK YOU'. Zira pun BI kampung jew.. Mizz Nina pulak dah tentu la dok kat bandar.. mak bapak dia biasa cakap bahasa inggeris..dari kecik biase dengar.. sekolah pun yang bahasa inggerisnya advance..gi bercuti pun kat luar negara.. so.. its not so freak and big issue la kan... lagipun takde la hina mana pun kalau tak tahu bahasa inggeris ni.. kalau mat saleh cakap melayu.. orang cakap pun ada slang mat saleh.. jadi apa la yang pelik sangat.. kalau siti yang buat pape.. sume jd salah.. kesian btul tengok..huhu~ dalam kubur pun tak wajib guna bahasa inggeris. kikiki~

Ada lagi kritikan yang mereka suarakan. Ada yang cakap patutnya siti buat album dakwah je sekarang..tapi mereka yang menyuarakan tu bercakap dengan cara yang berunsur hinaan, dan macam-macam la.. Apa yang saya nak katakan.. bila hal yang bersangkut paut dengan hal agama ni..jangan la cakap sesuka hati sampai tuan punya badan akan terasa hati atau mengaibkan mereka.. sekali kita menghina orang.. tuhan akan balas penghinaan pada kita berganda-ganda banyaknya..Lagi pun ia melibatkan hukum hakam..kalau tak arif, jangan tunjuk arif sangat. Dosa pehala tuhan akan tentukan.. yang y'll hina orang lain tu tak ke dapat dosa kering...kikiki~  Sememangnya setiap manusia ini adalah khalifah.. tetapi setiap yang INGIN menegur orang lain itu harus lah tahu serba sedikit tentang hal tersebut and know what is the best way to tell, to show or to make them know the message that you want to give..Kalau dengan siti ni..y'll teringin sangat dia wat album dakwah.. teringin sangat tengok dia pakai tudung litup... doa je la mintak tuhan bukakan hati dia.. doa je tuhan bagi jalan tu.. apa la susah sangat.. yang y'll bising-bising pun takkan membantu dia.. okay... peace.. ;))

Dengan imej dia yang sekarang.. masih sesuai la dia nak nyanyi lagu yang sebegitu lagi.. kang kalau dia dah pki tudung litup nyanyi lagu catchy macam ni..barulah pelik kan..huhu~ apa yang dia buat adalah pilihan dia.. Lagi pun lirik nya tidak melampau. Kalau nak ikutkan.. lagu Mizz Nina what you waiting for tu pun ada maksud yang tersirat jugakan.. berapa orang je yang perasan dan kritik..Cuma kalau dah dibuai dengan 'kesedapan' suara xxxxx memang lah terlena kan.. huhu~ Penyampaian sebuah dakwah walaupun menerusi lagu pun ada ujiannya.. antaranya kritikan camni la..haha~ Setiap lagu siti biasanya kita boleh nampak kekuatan vokal dia.. ada juga yang nyanyi lagu inggeris.. tapi klu style hip hop..is more tu 'cakap-cakap'.. so, takdelah menguji vokal sangat.. artis yang melayu pun kadang nyanyi lagu melayu hancur jugak..lagi kesian.. huhu~  

Apa pun.. yang zira nak sampaikan.. kalau kita nak orang terima teguran kita dengan baik.... kita sendiri kena cakap dengan baik... berdakwah itu ada caranya.. kalau rasa belum patut nak berdakwah.. penuhkan ilmu di dada dahulu. Kalau rasa dah pandai sangat.. tanya pendapat orang yang berilmu dulu untuk tanya pendapat tentang apa yang hendak dijadikan isu.. Setiap insan ada kelemahan.. tapi jangan hina lagi kelemahan insan itu tetapi bantulah insan itu untuk improve kelemahan itu andai kelemahan dia adalah kelebihan anda. Jangan bongkak..jangan riak..jangan takbur..jangan jadi syaitan. (Wahh~ straight forward sungguh aku cakap!) How to make English people heard these songs and know their views on these songs. ;))

Last but not least.. kalau ada sesiapa yang terasa..minta maaf ye.. zira suka music juga.. zira suka mizz nina juga sejak dia dengan teh tarik crew.. takdelah menghina dia di sini.. cuma kat komen-komen  tu dorang asik compare siti dengan mizz nina.. so zira guna la bahan yang sama untuk dijadikan pendapat zira. Kot-kot la mizz nina or sedare mare or teman rapat mahupun kenalannya baca entry ini, zira mohon maaf..begitu juga dengan peminat, serta kenalan dato siti..zira mohon maaf sekali lagi..

Peace!

With Love!
Qaseh AzRin

p/s: Jangan best sangat hina orang sebab nanti tak dapat apa-apa faedah selain dosa ;))

Sunday, 24 July 2011

DIY: Paper flower from paper case

Hello and good day to all of you...

Yesterday, I had a lot to spend my money to buy my Scrapbook needs. Today was reading some magazines that I buy I am very inspired to DIY something that can reduce my costs. That is, the flowers of the paper case. How to do it?


First, you need to cut the base of the container.


Next, put glue on the end of the inside of the container and fold to see the wrinkles. Repeat these steps for the quantity you want.


Once completed, put the glue on the side of the paper and combine them with papers that you have created earlier to form a flower. After that, decorate the center of the flower with the decor that you really enjoy, such as buttons, pearl or whatever you like!


And now ... it is ready and you can put it in the mini Scrapbook, card or whatever you want;)


That's it ... you can try it! (>_<)


With Love!
Zira 

Friday, 22 July 2011

Audrey Hepburn

Assalamualaikum...

Good day to all of you.. I'm just wondering why I love vintage amat sangat hari ni.. Hari ini zira mengemas kini folder-folder di dalam laptop ni.. Sangat banyak rupenye gambar-gambar vintage yang zira simpan dari sekolah menengah dulu..(patut la laptop ni berat giler! hahaha~) dari pasal fashion vintage.. photo style.. wedding and everything related with art. Wah.. that is cool! haha~ Dalam banyak gambar yang zira kumpul dulu.. I love this very much.. AUDREY HEPBURN! she's cool!!! Dari first time tengok cite Breakfast at Tiffany's dan juga Funny Face la zira sangat suka gaya vintage.. sangat smart..huhu... Mari tengok gambar ape yang zira penah collect dlo..hihi~






Dia sangat cumel kan.. zira sangat the black dress..ade lagi..gmbr dari cerita Funny Face.. Sangat best cerita ini.... (>_<)








She has a beautiful eyes..and perfect face actually (^_^)
Next..her dresses...



Ce tengok gown putih yang ade blue bow tu...comel kan (^_^)



Sangat-sangat-sangat suke dress ni!


Suka style ruffled ni! 


This is from Valention to her.. Pretty pretty Wow!


Very cute white dress in funny face.


in Breakfast at Tiffany's.

and this is my favourite picture of her..


I love that hat.. i love the color.. I love her face and all bout this picture.. :))

and...I'm starting love with guitar when look at her too


Suke sangat all about her.. even cerita-cerita dia kuar tahun 50an sampai 80an.. zira sangat-sangat suka style zaman-zaman ni.. Breakfast at Tiffany's kuar tahun 1961.. Funny Face pulak kuar tahun 1957.. lama sangat kan.. Zira suka fotografi pun sejak tengok cerita Funny face ni.. ;)) After this nak la cari DVD cerita-cerita audrey.. Hihi (>_<)

Maaf sebab cerita malam ni agak merepek and out of pect wedding.. Cuma.. nak cakap.. sebab dia Zira sangat suka Vintage! (^_^)

Lots of Love!
Qaseh AzRin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...