Monday, 25 July 2011

Falling In Love - Dato Siti NurHaliza

Assalamualaikum..
Hello and good day...

What seems today's activities? hehe ~ no interesting fact is, I just saw a video clip of  Dato Siti NurHaliza new song 'Falling in Love'. I heard this song for the first time at Planet Music (APM) and I am quite proud of it for her. I am not a fan, but I mention it because I'm Malaysian (^_^) Nama pun mencuba sesuatu yang baru.. so..it's okay. ;) In those who have not heard it, can see here.


Zira ada juga baca komen pengunjung-pengunjung di youtube tu sambil-sambil dengar lagu itu. And..not so surprise la kan ada yang rajin kritik..huhu~ cuma yang tidak berapa bestnya bila ada pengkritik yang suka downkan orang daripada beri kritik yang membina.. kesian Siti.. apa dia buat mesti salah di mata-mata orang sebegitu..bak kata kumpulan Jambu.. "apa pun tak boleh!" haha~ kalau ada yang rajin nk baca komen mereka.. boleh pergi ke link ini;

http://www.youtube.com/watch?v=a7CK1Y-Ig8Q&feature=related

antara perkara yang dikritik ialah..about her Malay's slang in English pronounce. What's the matter? She's Malay rite? so, it is not something weird right..(^_^)

Ada pula yang compare Siti dengan Mizz Nina. Ada yang cakap pronounce English Mizz Nina better dari Siti. Apa yang peliknya pun. Siti sekolah sampai SPM je.. sekolah kampung. Takdelah pelik sangat kalau BI nya biasa je kan. At list tau la basic nya.. 'I', 'U', 'PLEASE', 'THANK YOU'. Zira pun BI kampung jew.. Mizz Nina pulak dah tentu la dok kat bandar.. mak bapak dia biasa cakap bahasa inggeris..dari kecik biase dengar.. sekolah pun yang bahasa inggerisnya advance..gi bercuti pun kat luar negara.. so.. its not so freak and big issue la kan... lagipun takde la hina mana pun kalau tak tahu bahasa inggeris ni.. kalau mat saleh cakap melayu.. orang cakap pun ada slang mat saleh.. jadi apa la yang pelik sangat.. kalau siti yang buat pape.. sume jd salah.. kesian btul tengok..huhu~ dalam kubur pun tak wajib guna bahasa inggeris. kikiki~

Ada lagi kritikan yang mereka suarakan. Ada yang cakap patutnya siti buat album dakwah je sekarang..tapi mereka yang menyuarakan tu bercakap dengan cara yang berunsur hinaan, dan macam-macam la.. Apa yang saya nak katakan.. bila hal yang bersangkut paut dengan hal agama ni..jangan la cakap sesuka hati sampai tuan punya badan akan terasa hati atau mengaibkan mereka.. sekali kita menghina orang.. tuhan akan balas penghinaan pada kita berganda-ganda banyaknya..Lagi pun ia melibatkan hukum hakam..kalau tak arif, jangan tunjuk arif sangat. Dosa pehala tuhan akan tentukan.. yang y'll hina orang lain tu tak ke dapat dosa kering...kikiki~  Sememangnya setiap manusia ini adalah khalifah.. tetapi setiap yang INGIN menegur orang lain itu harus lah tahu serba sedikit tentang hal tersebut and know what is the best way to tell, to show or to make them know the message that you want to give..Kalau dengan siti ni..y'll teringin sangat dia wat album dakwah.. teringin sangat tengok dia pakai tudung litup... doa je la mintak tuhan bukakan hati dia.. doa je tuhan bagi jalan tu.. apa la susah sangat.. yang y'll bising-bising pun takkan membantu dia.. okay... peace.. ;))

Dengan imej dia yang sekarang.. masih sesuai la dia nak nyanyi lagu yang sebegitu lagi.. kang kalau dia dah pki tudung litup nyanyi lagu catchy macam ni..barulah pelik kan..huhu~ apa yang dia buat adalah pilihan dia.. Lagi pun lirik nya tidak melampau. Kalau nak ikutkan.. lagu Mizz Nina what you waiting for tu pun ada maksud yang tersirat jugakan.. berapa orang je yang perasan dan kritik..Cuma kalau dah dibuai dengan 'kesedapan' suara xxxxx memang lah terlena kan.. huhu~ Penyampaian sebuah dakwah walaupun menerusi lagu pun ada ujiannya.. antaranya kritikan camni la..haha~ Setiap lagu siti biasanya kita boleh nampak kekuatan vokal dia.. ada juga yang nyanyi lagu inggeris.. tapi klu style hip hop..is more tu 'cakap-cakap'.. so, takdelah menguji vokal sangat.. artis yang melayu pun kadang nyanyi lagu melayu hancur jugak..lagi kesian.. huhu~  

Apa pun.. yang zira nak sampaikan.. kalau kita nak orang terima teguran kita dengan baik.... kita sendiri kena cakap dengan baik... berdakwah itu ada caranya.. kalau rasa belum patut nak berdakwah.. penuhkan ilmu di dada dahulu. Kalau rasa dah pandai sangat.. tanya pendapat orang yang berilmu dulu untuk tanya pendapat tentang apa yang hendak dijadikan isu.. Setiap insan ada kelemahan.. tapi jangan hina lagi kelemahan insan itu tetapi bantulah insan itu untuk improve kelemahan itu andai kelemahan dia adalah kelebihan anda. Jangan bongkak..jangan riak..jangan takbur..jangan jadi syaitan. (Wahh~ straight forward sungguh aku cakap!) How to make English people heard these songs and know their views on these songs. ;))

Last but not least.. kalau ada sesiapa yang terasa..minta maaf ye.. zira suka music juga.. zira suka mizz nina juga sejak dia dengan teh tarik crew.. takdelah menghina dia di sini.. cuma kat komen-komen  tu dorang asik compare siti dengan mizz nina.. so zira guna la bahan yang sama untuk dijadikan pendapat zira. Kot-kot la mizz nina or sedare mare or teman rapat mahupun kenalannya baca entry ini, zira mohon maaf..begitu juga dengan peminat, serta kenalan dato siti..zira mohon maaf sekali lagi..

Peace!

With Love!
Qaseh AzRin

p/s: Jangan best sangat hina orang sebab nanti tak dapat apa-apa faedah selain dosa ;))

2 comments:

  1. nk like 10000000 x tuk entry ni leh x??? huhu

    ReplyDelete
  2. hai wani... boleh sangat.. u sorang je komen..tapi like 10000000x ;)) best! (^_^)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...