Wednesday, 31 July 2013

Buat kuih raya.

Assalamualaikum dan
Selamat sejahtera..

Pejam celik.. Lagi seminggu je menjelang hari raya untuk tahun ni.. Sekejap rasanya masa berlalu.. 
Sekarang baby KQA dah berusia 20 minggu.. Baby dah bergerak2 dlm perut.. (^_____^)

Dah berminggu x post entry sbb x brp sht.. Dan jg buat beberapa kerja.. Zira siapkan tempahan guestbook dan bubble talk utk customer yg bakal berkahwin pada hari raya ni.. Semoga semuanya dipermudahkan dan bjln lancar utk customer2 zira nnt.. Amin... 

Okay lah.. Selain daripada siapkan tempahan.. Zira nk kgsi dgn kwn2.. Thn ni zira buat kuih raya sndri.. Saja2 je..
Antara kuih yg zira buat..

Biskut macadamia.

Biskut pistachio.

Biskut semperit dgn dahlia.

Haa.. Tu je la buat ms ni.. Esk zira smbg buat lg sjnis.. Tat nanas plk.. Lps tu honey cornflakes.. Lps siap 2 jnis kuih ni.. Zira buat 3 jnis kek kukus plk. 

Kek kukus masam manis, Kek coklat moist, kek kukus buah...yg kek buah ni.. 1st time nk try.. Hopefully jd la nnt..amin.. Hehe...

Kwn2 buat kuih apa utk raya ni?? (^__^)


Love; 
Zira

Thursday, 18 July 2013

Apa itu nuffnang?

Assalamualaikum...

Entry ni sangat2 pendek.. Hee.. Saya dah lama jadi blogger.. Tapi baru beberapa hari ni saya register and ltk nuffnang ads di blog saya. Tapi.. Untuk lebih jelas.. Blh x kwn2 blogger explain kat saya mcm mana nuffnang blh mnjana pndptan sampingan.. Saya tak berapa fhm ttg nuffnang ni (^_^)

Itu je ;p 
Tq.

Love;
Zira

Wednesday, 17 July 2013

Brooch hand-bouquet by KQA

Assalamualaikum..
dan selamat sejahtera teman2..

Dah beberapa hari bercuti dari menulis dah rasa rindu.. Macam mana saya boleh tinggalkan blog saya sampai setahun lamanya sebelum ini.. ;))

Alhamdulillah.. Bleeding yg sy alami beberapa hari yg lps sudah pun berhenti.. Harap tiada apa-apa terjadi pada saya dan kandungan. Terima kasih buat kawan-kawan yang memberi nasihat.. Memberi semangat dan juga yang sentiasa mendoakan kesejahteraan saya dan baby. Saya sangat menghargainya. 

Hari ini saya ingin berkongsi sedikit gambar hasil seni tangan saya. Kali ini saya berkongsi tentang bunga tangan pula. Bunga tangan ini di tempah oleh isteri kepada kawan baik saya. Pada sesiapa yang berminat juga boleh hubungi saya nanti.. 



Ada beberapa bunga tangan lagi yang ditempah oleh customer2 cantik.. Saya akan upload lagi akan datang yea..

Ini sahaja yang dapat saya kongsikan kali ini. Terima kasih pada yang singgah dan membaca entry ini (^_^)

Love & Regards;
Zira.


Tuesday, 16 July 2013

Harap Allah lindungi saya dan baby.

Assalamualaikum kawan2..

Hari ni sy ingin berkongsi 1 cerita ttg kandungan sy.. skrg dah mencecah 16 minggu.. Bersamaan 4 bln.. Tiba2 kembali rasa risau yg pernah sy rs pada minggu ke 6.. Berlaku sedikit pendarahan minor. 

Setakat ni minor la.. Harap Allah lindungi saya dan kandungan. Malam tadi lps check di klinik.. Scan dan tgk keadaan baby.. Alhamdulillah baby msh okay. Jantungnya juga okay.. Dr. minta saya berehat secukupnya dan lihat keadaan darah dalam sehari dua ni.. Jika ada pengeluaran darah yg agak 'heavy' sy kena cpt2 ke hospital..

Hurmm.. Sy baru menguatkan diri.. Baru buat kerja ringan2 sikit.. Tapi berlaku pula pendarahan ni.. Buat sy rsu dan takut amat sgt.. Erm.. Sy harap sy kuat.. Sy juga harap baby kuat.. Selepas setahun tempoh perkahwinan.. Akhirnya sy bsama dgn baby skrg.. Tapi sy harap sy dpt bsama dgn baby hingga beliau dilahirkan dgn selamat dan cukup akan sifat dan panca inderanya..

Ya Allah... Berilah kekuatan pada aku dan kandunganku.. (T_T)
Amin...


Regards,
Zira

Saturday, 13 July 2013

Siapkan tempahan Bubble Talk.

Assalamualaikum
dan selamat sejahtera.. 

Ini adalah entry ke 2 untuk hari ini.
Tidak ada kena mengena pun dengan perihal kahwin KQA tetapi nk share sikit je tentang kegiatan di malam hari ketika bulan puasa ni..

Setelah lama zira berehat dari mabuk beberapa bulan lepas.. Akhirnya zira dapat la sambung semula kerja zira.. Alhamdulillah.. Walaupun masih mabuk sikit2.. Tapi tidak la mcm waktu mula2 dulu. Skrg da boleh msuk dapur.. Bau dapur..bau masak2.. Blh la juga nk pgang gunting gam dan segala bagai untuk kerja Fancy Shop.

Okay la.. Untuk kerja malam ni.. Zira sedang menyiapkan tempahan bubble talk dr customer.. 



Sekarang kebanyakan wedding atau birthday party mahu pun baby shower dan majlis2 lain akan ada bubble talk ni di area photobooth.. *masa wedding sendiri tak buat pong! :(
Takpe.. Cukur jambul nnt sy buat ye!!! Hehe..


Actually.. B2B blh DIY bubble talk ni.. Free sikit zira buat step by step yea.. Senang je nk buatnya ;)) 

Okay la.. Zira tak dapat nk tulis panjang lebar sbb nak siapkan bubble talk ni ;))
Esok zira share kerja yang seterusnya yea.. Jaga diri ye kawan2.. Jgn lupa bgn sahur (^_^) 
Sayang kamu semua.

Love & regards;
Zira yg bulat.

Hantaran KQA

Assalamulaikum
dan selamat sejahtera..

4 Ramadan 1434H.
Sihat ke semua.. ;) 
Hari ni dah hari ke 4 puasa.. Hari ni berpuasa dgn rs lmh sedikit. Harap2 anak ibu ni kuat la duk dlm perut tu yea.. 

Hari ini kite cerita pasal hantaran pula yea.. Hantaran zira ms wedding 9 berbalas 11. Tapi 20 dulang zira yg buat semua.. Hee.. Mean zira sendiri buat utk belah zira dan juga belah suami. 

Zira ltk gambar sikit je la yea.. 

Memula sekali hantaran dari zira ke suami..
Theme: Pink & Green

Yg ni pula dari suami ke zira..
Theme: Green & White

Nnt klu tjumpa CD kawen zira ltk gmbr yg cantik byk2 yea.. 

Okay la.. Pendek je entry kali ni.. Update laju2 sbb nk siapkan mknan berbuka. Jumpa lagi esok ;))

Love you allssss.. 

Love & regards;
Zira 

Friday, 12 July 2013

Wedding Guestbook KQA

Assalamualaikum..
Salam sejahtera semua..

Update lagi pada 3 ramadan ;))
Tetiba kerap semula nk update blog kan.. 
Hee... Entry hari ni pendek shj.. 
Ttg wedding guestbook Zira..

Before this zira ada buat 1 guestbook awal2.. Tapi ada seorg customer nk buku sebijik mcm tu.. Lastly zira decide untuk buat zira punya yg baru.. Hehe.. 

Ni la guestbook zira... 

One day nnt zira akan amik gmbr guestbook ni and close up dr cover.. Dan isi kandungannya.. Guestbook ni zira DIY sendiri ;))

Item utk guestbook zira ni...
-Guestbook
-Invited wish dalam frame
-Wish card (sbb x nk org beratur)
-Set pen color yg beraneka color :))
-1 frame gmbr zira ;))

Ni pula gambar di meja guestbook..
Bunga2 segar untuk deco zira dan kakak zira yg gubah sndiri...

Okay.. Yang ni pula Love Story Book..
Buku ni zira ltk gmbr2 zira dgn husband.. Gmbr pre-wedding pun ada dlm ni dgn ayat2 cinta sekali ;)) oh yea.. Zira x share lg gmbr pre wedding dulu.. Nnt zira buat entry utk pre-wedding okay!! (^_^)

Okay la.. Itu lah dia cerita dan gambar ttg guestbook zira.. Biasa je.. X cantik mana pun.. Hehe.. Yg berminat blh la tempah kat zira ye! ;p

Jumpa lagi di entry akan dtg! Tata~ Love you allss..

Love and regards:
Zira yg cuteee (^_^)

Thursday, 11 July 2013

Handbouquet wedding KQA

Assalamualaikum
dan selamat sejahtera kwn2 blogger...

Hari ke 2 ramadan untuk tahun ini..
Alhamdulillah.. Dapat selesaikan 1 hari lagi walaupun tketar2 dr tgh hari. Tapi rasa bersalah dgn si kecil.. Esok kalau x ada apa2 mslh dan ada kekuatan.. Akan diteruskan juga.. Agak2 menggigil lagi.. Maka akan di excuse kan. Dr. X kasi pun puasa seminggu ni tapi sy gagahkan juga. Esok ada appointment di klinik.. Harap2 si kecil dan ibunya baik2 sahaja ;)) 

Untuk entry kali ini.. Zira nak share handbouquet wedding zira. 
Zira guna fresh flower sbb zira sgt2 suka fresh flower. 

Mari tgk sama2... (^_^)

Nikah (Solemnization Day)
Theme: Yellow
Flower: Yellow - Chrysanthemum, White - Rose Spray & Misty flower.

Untuk majlis nikah mmg zira nk bunga yg simple dan zira pilih bunga kekwa je.. Ingat.. KEKWA juga boleh nampak mewah jika pandai gayakan ;))
Zira gubah sendiri bunga tangan ini..


Wedding Reception 
Theme: Pink & Green
Flower: Soft Pink - Eustoma, Shocking Pink - Carnation & White - Misty, baby breath.

Untuk sanding zira dah kehilangan gmbr close up. Yg tinggal gmbr yg dah mix ni. Gambar bunga tgn itu adalah yg atas sekali blh kanan tu. Bunga tgn ni husband yg buat ms mlm sblm hari sanding.. Lps majlis khatam.. Sbb zira sibuk buat centerpiece dlm botol yg gmbr no 2 tu.. ;)) dan juga gubah bunga untuk meja guestbook yg gmbr ke 3 (^_^)

**Bukti husband buat bunga tgn tersebut. Haha. Gmbr close up dah hilg.. Tapi bukti ni masih tersimpan pula. X leh la nk tipu buat bunga tgn sndri ;')) hahaha..**

Handbouquet for flower girl ;)
Theme: White & Pink
Flower: White and Pink - Carnation, Baby Breath.

Actually bunga untuk flower girl dan juga Hand-bouquet zira lebih kurg je.. Cuma zira punya ada eustoma dan misty (^_^)

Groom Side Reception 
Theme: White & Pink and Purple
Flowers: White roses, shocking pink carnation & Misty blue(purple)

Bunga untuk majlis bertandang zira DIY sendiri.. Zira pilih rose pink dgn misty color purple untuk match dgn baju zira color soft turquoise ;))

Yang paling suka untuk bunga tgn zira adalah zira dpt semua jenis bunga yg zira suka untuk semua majlis.. Sangat puas hati! 

Zira pernah kongsi cara2 buat bunga tgn.. Untuk B2B yg sdg bfikir2 ttg bunga tgn.. Apa kata DIY sendiri (^_^)
Mesti puas hati dpt buat sendiri!!!

Okay lah teman2 semua.. Ini shj untuk hari ini.. Sila jaga kesihatan di bulan puasa ni ye kwn2... Sayang anda semua (^_^)

Love and Regards;
Zira yg comel ;))

Wednesday, 10 July 2013

Gambar Kahwin KQA-Kisah Qaseh Azrin.

Assalamualaikum
Dan selamat sejahtera.. 

Entry kedua untuk malam ini adalah untuk berkongsi beberapa keping gambar perkahwinan zira mengikut turutan majlis. Wahhhhh... gedik.. After 1 year kawen br nk publish kan. Ini untuk yg merindui zira dan blog Kisah Qaseh Azrin ni.. Dan juga wondering2 mcm mana la majlis KQA yg kuat berangan sorang ni..

Mempersembahkan!!

Solemnization day ;) 19 May 2012
Theme: White & yellow

Ni close up muka zira yg cantik untuk 2 hari.. Haha.. *time make up je cantik kan!!

Next!

Wedding Reception ;) 20 May 2012
Theme: Pink & Green

(^_^)

Outdoor Shoot. 20 May 2012 (Afternoon)
Theme: Songket *bjaya dptkan songket hijau mcm mama sy sanding dulu2 ^___^

Khatam Al-Quran. 20 May 2012 (Evening)
Theme: Cream

Groom Side Reception ;) 3 June 2012 
Theme: Pastel Turquoise.


Okay.. Itu lah gambar yg berada di dalam simpanan phone. *sbb post entry pki phone je ni.. Mahap yeee.. Kualiti gmbr pn x brp best yea.. Tapi itu la sedikit gambaran sepanjang majlis zira berlangsung.. Dari majlis Nikah-sanding-outdoor shoot-khatam-bertandang. 
Harap teman2 blogger berasa teruja sedikit. Haha.. 

Zira sayang anda semua..


Regards;
Zira KQA.

Rindu menjadi BLOGGER ;')

Assalamualaikum.. Dan salam sejahtera untuk teman2..

Alhamdulillah.. Berlalu 1 Ramadan dgn gembiranya.. Semoga di beri kekuatan untuk terus tunaikan kewajiban hingga habis puasa nnt.. Tahun ni mmg x bli baju raya sebab badan yang akan naik dan membulat.. Tggu la raya tahun depan nanti.. Akan ku melaram habis! Haha.. 

Actually hari ni zira berasa rindu yg amat sgt utk berblog seperti dahulu.. Rasanya dulu busy juga kan.. Tp sempat pula nak post entry 3 4 hari sekali.. Lps kawen tu tetiba terberenti smpi setahun pulak.. Actually zira x brp sht.. Bdn x brp kuat.. Dan zira terlampau banyak tempahan guestbook.. Sekarang ni nk x nk zira di suruh berehat oleh Dr. Dan zira juga memberhentikan apa2 tempahan buat masa ni. Jadi mgkin kerana itu zira dpt post beberapa kali akhir2 ni ;) tapi semua jgn risau.. Zira baik2 sahaja.. Hehe ;))

Sejak terfikir semula ttg blog zira ni.. Zira fikir ttg post2 apa yang sebenarnya follower2 zira ni suka ye.. If zira nk continue blog ni.. Apa topik yg uollss suka. Wedding.. Design.. Atau apa ye.. Blh beri idea x.. 

Haaaaa.. Ada satu lgi persoalan yg zira nk tanya.. Spjg zira x berblog.. Ada rmi juga yg contact zira mnx zira design wedding dress.. N mereka tanya zira cas x. Klu mmg dlm hidup zira ni zira PASTI yg *minta tlg* design kan bj hanya seorg mgkin zira dpt tlg.. Tp sbb zira publish and customer request utk design tu ramai.. Sepatutnya zira amik charge design atau *TOLONG Design* ;) 

*Hehe.. Tu iklan dan pertanyaan..*

Ok.. Balik ke topik asal... 

*maaf ye penulisan zira agk tunggang terbalik sbb dah lama x tulis entry ;)))*

Zira rs nk aktifkan semula penulisan blog ni.. Tpi x tau nk share ttg apa.. Tlg beri idea yea... 
Adakah zira ptut ubah wajah blog zira ni kepada yg baru atau you all suka blog zira sebegini rupa.. 

*haih.. Byk soal betul zira ni skrg kan!!*

X pe la.. You all bg opinion yea.. Baik zira habiskan disini dr membebel x habis2 nnt.. 


RINDU BLOGGER2 SEMUA!!!!! 

Love and regards;
Zira yg comel. Hehe ;))

Thursday, 4 July 2013

Twitter.

Assalamualaikum,
Salam sejahtera...

Celatnya masa berlalu..Julai sudah.. Ramadan menghampiri.. Semoga kawan2 semua dpt menunaikan ibadah sebaiknya dan juga diberkati oleh NYA. 

Entry kali ni pendek je... Hehe.. Pasal twitter.. Erm.. Org lain dah berzaman ada twitter.. Sy baru nk kecoh kan.. Hihihu.. Actually lama dah ada acc twitter tpi x aktif n x d buka lgsg.. Tetiba je sehari dua ni nk aktif ke situ.. Gedik je kan.. Haha.. Kwn2 blogger yg ada twitter follow sy yea @qasehazrin. Nnt zira follow back ;)) 

Thank you semua.

Love;
Zira.

Sunday, 9 June 2013

Testing testing.. Selepas setahun lebih tidak menulis....

Assalamualaikum..
Salam sejahtera buat semua teman.

Lebih dari setahun sya meninggalkan blog saya ini. 
Sunyi sepi bersawang bagai tiada penghuni. 
Nak menulis dan bercerita pun tidak tahu dari mana harus mulakan.
Kawan2 di blog pn mesti ramai yang dah tak ingat siapa gerangan blog kisah qaseh azrin ni...

Setahun yg lalu sy berhenti menulis kerana sibuk menyiapkan persiapkan majlis perkahwinan saya..
Yea.. Saya x buat review pun ttg majlis perkahwinan saya tu.. Satu benda pun x diceritakan.. Sedihkan... Sedihke??? Huuu.. Klu nk review pasal majlis skrg ni pun msti ceritanya dah basi sgt.. Dah SETAHUN pun berlalu majlisnya.. Tunggang terbalik.. Kelam kabut.. Suka sedih sakit hati.. Mcm2 perasaan wktu tu.. Haih... Dah setahun rupanya sy kawen.. Dah setahun rupanya x tulis blog??!!!!😱 

🙈🙉🙊 

Klu ikutkan.. Dah setahun kawen org dah sibuk tanya dah ada anak ke blm.. Sebelum ada yg bertanya.. Sy jwb terlebih dahulu.. BELUM lg yg puan2.. Belum ada yg keluar dr perut saya ni.. 

Selain dr cerita2 kawen yg basi.. Dan anak yg belum keluar dr perut tu.. Pasti ada yg tahu ttg kerjaya saya sebagai pemilik THE FANCY SHOP. Sy pembuat guestbook dan ada juga brg kraf lain jika anda rajin bertanya utk mahukan sesuatu dr air tgn sy.. Saya juga mghasilkan bunga tgn baik dr buna segar atau pun dr brooch.. Fabric flower dan lain2.. 

Itu perihal bisnes yg x seberapa.. Tp utk makluman.. Disebabkan keadaan kesihatan yang kurang memberansangkan... Saya telah menutup dan menggentikan sebarang tempahan untuk sementara waktu.. Wpn ia sementara... Tp nampaknya seperti utk tempoh yg lama... Hihi.. 

Buat masa ini... Ini sahaja yg dpt sy kongsikan.. Jumpa lagi lain kali ye kwn2... 

🙋

Regards,

Zira...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...